*Nettavisen* Nyheter.

Vin til godtepose

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er vinkelner og fagansvarlig for mat og drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for vinkelnerutdannelsen i Norge. Du ser ham som ekspert i TVNorges "4-stjerners middag" hver uke. FOTO: Tore Sandberg Foto: Tore Sandberg

Den rette vinen takler både delikat skjellsmak og het chili.

Klikk på bildet for å forstørre.

ANBEFALT: Quinta do Ameal Loureiro 2008, Pedro Araujo, Vinho Verde, Portugal Foto: Tore Sandberg

HELGENS VINTIPS: Her er gode råvarer tilberedt på en veldig enkel, men allikevel raffinert og spennende måte.

LES OGSÅ HELGENS MATTIPS: GODTEPOSE MED SJØMAT!

Skalldyrenes rene, sødmefulle, flotte smak kommer veldig godt til sin rett. Ingen vits i å kludre det til med klønete, klumpete viner da. Vi skal kun gi skalldyrene den rette sødmen og mineraliteten, og samtidig støtte opp rundt maten med riktig mengde friskhet.

Styr unna eik

Styr unna eik og store, alkoholrike fruktbomber, de vil kun overkjøre de delikate smakene i retten.

Riesling vil være et naturlig utgangspunkt for mange. Og visst er det godt med denne druens fruktige og forfriskende egenskaper, som også vil takle den ekstra heten fra chilimajonesen

Mange varianter av Riesling vil harmonere fint med forundringspakken her, og mye er opp til deg og din personlige smak. Balansen mellom syre og frukt er det som skiller dem. Heller du mot det fruktige og sødmefulle, vil du nok kunne like en halvtørr variant.

En Mosel kan være delikat, men for at det ikke skal bli for lett, bør du litt opp i kvalitet – en Spätlese vil være ideelt for de søtladne. En tørrere og litt rikere stil får vi med Pfalz, Naha og Rheinhessen.

Så må vi for all del ikke glemme alle østerrikerne! Poenget er at her er det mange muligheter!

Chablis skal bli

Foretrekker du en litt strammere stil, vil du kanskje tenke at Chablis er riktig til skalldyrene.

Jeg er godt på vei enig i det, men slik jeg opplevde det her, henger Chablisen med et godt stykke, men manglet den siste frukten om majonesen blir for sterk. Med litt justeringer kan du fint få retten til å kle Chablisen, bare kutt i mengden chili.

Her har vi nevnt trygge, kjente valg, men hvorfor ikke lete andre steder? Jeg ser flere muligheter i Spania, både viner fra Rias Baixas og Bizkaiko Txakolina – eller Biscaya om du heller vil – kan matche denne maten helt perfekt.

Til Portugal

Forflytter vi oss videre på Den Iberiske halvøy har Portugal også flere alternativer.

Spesielt er det flere viner fra Vinho Verde som er i stand til å ta vare på den delikate skalldyrsmaken og samtidig håndtere majonesen. Viner laget av Alvarinho er sikre valg, men de virkelig gode alternativene koster en del.

Litt lettere og enklere er 41139 Quinta do Ameal Loureiro 2008, Pedro Araujo, Vinho Verde, Portugal, kr 139,90 (hovedsortiment) som bringer med seg både friskhet og frukt, samt bidrar til en videreføring av de deilige, delikate skalldyrsmakene.


BLI FAN AV NORDRE AKER BUDSTIKKE PÅ FACEBOOK

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag