RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vin til høstfangsten


VIN: Hautes Côtes de Beaune Champs Perdrix 2004, Devevey, Bourgogne fra Frankrike.
VIN: Hautes Côtes de Beaune Champs Perdrix 2004, Devevey, Bourgogne fra Frankrike.
Dagens vin trenger friskhet, fylde og aromaer som harmonerer med sausen.

Mange gode smaker på ett sted, pakket inn rundt mektige pastaplater og fyldig, fet saus. Her er det rom for litt fyldige viner, uten at vi trenger å sikte helt mot toppen. Viktigere er faktisk friskheten for at dette ikke skal blir for mektig.

Vi bør søke etter aromaer som kan matche sausens smaker av fløte/smør, konsentrert kreps, kantarell og krondill. En lett eiket chardonnay fra Burgund kan harmonere godt, og bringe med seg den friskheten og fylden vi trenger.
Disse aromaene i vinen kommer som et naturlig resultat av produksjonsmetoden vinen er gjennom, og kommer i forbindelse med fatbruk. Ved å la vinene gjennomgå alkoholgjæring og malolaktisk gjæring i små eikefat og siden la den være i "aktiv" kontakt med gjærcellene vil du både forandre struktur og aroma i vinen. Den malolaktiske gjæringen gjør at eplesyre omdannes til melkesyre. Dette gjør at vinen oppleves som rundere, men også fetere og mer kremet i munnen. Samtidig dannes stoffet diacetyl, som ofte gir smørlignende aromaer.

Jeg fant en god kumpan i Bourgogne: 32041 Hautes Côtes de Beaune Champs Perdrix 2004, Devevey, Bourgogne, Frankrike. Kr 179,90 (Hovedsortiment). Den har gjennomgått prosessen nevnt over, og er frisk og har god fedme i munnen uten å bli for stor. Vinen har aromaer av sitrus, smør og en begynnende modning som gir et streif av nøtter og sopp. Et annet friskt, men rimeligere, lettere og grønnere valg er 44360 Sauvignon Blanc 2006, Villa Chiopris, Friuli, Italia. Kr.99.90 som med sine klare grønne aromaer harmonerer bedre til den kraftige krondillen, den frisker fint og har en harmonerende sødme, men mangler litt av rikheten og kompleksiteten til førstnevnte eksempel.

Av Ole Martin Alfsen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere