*Nettavisen* Nyheter.

Vin til kald gravlaks

VIN: Kombinasjonen av fet laks, salt, sukker, dill og et ørlite streif brennevin, tilsier at vi trenger en vin med god friskhet og tydelig frukt. Foto: Tore Sandberg

Alvarinho kan høres ut som navnet på en brasiliansk fotballstjerne. Og du får kanskje stjerner i blikket om du her velger alvarinho.

Klikk på bildet for å forstørre.

ANBEFALT: Alvarinho Soalheiro Vinho Verde. Foto: Tore Sandberg

Klikk på bildet for å forstørre.

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er Food and beverage consultant og vinkelner ved Gastronomisk Institutt. Aktuell med boken "Mat og drikke".

Kombinasjonen av fet laks, salt, sukker, dill og et ørlite streif brennevin, tilsier at vi trenger en vin med god friskhet og tydelig frukt.

Hvis syren er høy, tåler vi saktens litt restsukker også. Både fisken og sennepssausen tillater dét.

Mosel Riesling Kabinett kan være nydelig til gravet laks, bare det ikke blir for mye sukker. Også tørre rieslinger kan fungere perfekt. Mange vil nok foretrekke en helt tørr vinstil, men da må man passe på at sausen ikke blir for sterk og søt.

Her er ikke dette noe problem. Tilbehøret favoriserer faktisk en litt tørrere stil, og gode, tørre riesling-kombinasjoner kan hentes både fra Tyskland, Østerrike, Alsace, Australia eller New Zealand. Men til denne typen fisk finnes det også en rekke andre muligheter.

Mange liker jo en fruktig sauvignon blanc. Her er det imidlertid en fare for at vinen tørker ut om man ikke er forsiktig med salt, sukker og sterke senneper. Dagens tilbehør kan gjøre det lettere enn ofte ellers å få en sancerre for eksempel til å passe inn, selv om det i min munn blir i tørreste laget.

En slags mellomting kan vi finne i Portugal, og da lengst i nord. De nordligste delene av Vinho Verde er beplantet med en flott drue som lyder navnet alvarinho. Den har mye av rieslingens flotte syrestruktur og flotte fruktighet som kan bidra både med modne fersken/melon-aromer samtidig med friske, syrlige grønne epler.

I tillegg får alvarinho en lett herbal og tidvis spicy tone samt mineralitet som passer denne retten ektra godt. 30453 Alvarinho Soalheiro Vinho Verde 2006, A.A. ferreira, Minho, Portugal. Kr 169,20 (BU)er den beste tilgjengelige utgaven i Norge fra dette området, og den fungerer supert her.

I Vinmonopolets fullsortimentsliste finner vi 42594 Solar de Serrade Alvarinho 2006, Quinta de Serrade, Portugal. Kr.139.90 som har en nesten like god dag på jobb.

Av Ole Martin Alfsen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.