Gå til sidens hovedinnhold

Vin til kylling ballotine

Nok en gang kylling. Nok en gang champagne.

Det er ikke lenge siden jeg sist anbefalte en champagne til en kyllingrett.

Og hvis vi satser på boblende drikke også her, er sjansene store for et aroamatisk etterspill av dimensjoner. Dagens kylling er både mør, mektig og saftig, velsmakende og velfylt.

Da gjør det godt med friskhet både til fugl og fyll, og boblene vil restituere munnhulen tilbake til normalstatus ganske deilig etter så rike munnfuller.

40058 Cuvée Speciale Brut 2001, Pierre Peters, Champagne, Frankrike. Kr 458.50 (BU) smaker friskt, lekkert og mineralsk, og er ene og alene laget på chardonnay-druer.

Vinen kommer fra en enkeltvinmark, Les Chetillons, fra den berømte grand cru kommunen Mesnil. Den tar virkelig tak og understreker det delikate i retten, og selv om dette er mye champagen blir den ikke for stor.

Den har en kombinasjon av friskhet, elganse og konsentrasjon som passer denne lette, men litt fete retten godt.

Selv soyaen matcher godt til champagnen. Jeg skal ikke si om dette bare er meg eller gjelder folk flest, men smakskombinasjonen av maltaktig soyasaus og mineralske champagner har en tendens til å matche veldig bra.

Enda bedre fungerer viner som har preg og smak av lagring på bunnfallet etter annen gangs gjæring på flaske.

Nå er jo dette en ganske dyr cahmpagne, litt jobbig å få tak i er den også. Men den er verdt hver krone og vel verdt å vente på.

Men skulle du ønske å tone det hele litt ned prisen ikke minst kan du finne mange OK musserende alternativer. 49365 Crémant du Jura 2005, Stéphane Tissot, Frankrike. Kr 169.90 (BU) er laget på en blanding av pinot noir og chradonnay, og klarer brasene utmerket.

49632 Grans Momens Brut Nature, Covides, Spania. Kr.99.90 (BU)
er enda rimeligere, og ikke minst tilgjengelig på flere lokale pollister (tross BU-statusen).

Litt lett kanskje, men likevel en cava med god konsentrasjon og en evne til å skape en forfriskende, tørr og harmonisk kombinasjon.

Av Ole Martin Alfsen

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre