RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vin til lammekrone


VIN: Vino Nobile di Montepulciano 2004, Avignonesi, Toscana, Italia
VIN: Vino Nobile di Montepulciano 2004, Avignonesi, Toscana, Italia
Når det legges såpass mye jobb og kjærlighet i en rett, er det nærmest respektløst å ikke følge opp med drikke av samme kaliber.

Og om du ikke trenger å grave dypest i pengeboka, bør du velge en vin som ikke bare kan takle lammets smaksrikdom, fylde og fett, men også harmonere med elegansen i retten. Da kan det for mange være aktuelt å flytte seg mot Bordeaux, som er klassisk følge til lam. Både merlot-baserte og cabernet sauvignon-baserte viner kan fungere bra, lagrede utgaver vil ofte oppleves som mer harmoniske og elegante enn helt unge viner. Velger du ungt, kan det være et poeng å gå for en merlotbasert vin, som ofte vil være mer tilgjengelig i sin ungdom.

Nebbiolo er en annen retning å gå; Barolo, Barbaresco, Ghemme, Gattinara eller Valtellina byr alle på spennende muligheter. Forbered deg likevel på faste og strukturerte kombinasjoner, men med himmelsk-aromatiske overtoner som virkelig er en konge verdig.

Litt bløtere og tilgjengelig igjen er viner basert på sangiovese. Da er vi umiddelbart i Toscana, og områder som Chianti Classico/Rufina kan fungere utmerket, men beveg deg helst litt oppover i kvalitet. Et annet område i Toscana fremdeles med samme drue kan være Brunello di Montalcino. Vinene herfra er langt rikere og mer strukturerte, og har en mer kompleks og ofte modnere aroma-/fruktkarakter. Ikke langt fra byen Montalcino, dukker det opp en annen appelasjon som heter Vino Nobile de Montepulciano. Strukturelt og aromatisk faller den litt mellom en Chianti Classico og en Brunello.

Den vinen som sørget for en virkelig seremoni til Tom-Victors lammekrone, heter 7351 Vino Nobile di Montepulciano 2004, Avignonesi, Toscana, Italia. Kr 209.90. Gir du den en liten time i karaffel (eller mugge), slik at den får igjen pusten, vil du bli belønnet med flotte aromaspill en strukturell nytelse.

Av Ole Martin Alfsen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere