RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er Vinkelner og Fagansvarlig Mat og Drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for Vinkelnerutdannelsen i Norge, og aktuell med boka "Mer".
EKSPERT: Ole Martin Alfsen er Vinkelner og Fagansvarlig Mat og Drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for Vinkelnerutdannelsen i Norge, og aktuell med boka "Mer".

Vin til lammerull

Fet, rik lammerull trenger en frisk vinvenn.

Langtidskokt lammerull er en undervurdert rett, full av gjennomtrengende fett og rik smak. Her trengs det markerte tanniner og godt med friskhet for å gjenreise balansen i munnhulen.

Tilbehøret må vi også alltid ta hensyn til. Bønnene har en god, kremet munnfølelse uten at den blir påtrengende fet eller mektig. Løken er en deilig, frisk og rensende kontrast til både krem og fett lam. Men jeg vil allikevel påstå at grønnsakene ikke påvirker eller preger retten i noen spesifikk retning.

Det er lammet som dominerer, både i smak og munnfølelse. Bønnekremen kan imidlertid fremstå som lett uttørrende, eller litt kort i konsistensen, på grunn av skallet som kjøres med.

En veldig tanninrik og barsk rødvin kan dermed bli litt for tørr. Det vil ikke nødvendigvis velte hele kombinasjonen, men kan være greit å ha i bakhodet om du føler at det snerper seg til.

Det er sagt og ment mye om hva som passer best sammen med lam. Så er det også mange viner og druetyper som kler det fete og smaksrike kjøttet godt.

Matchende smaksrikdom kombinert med god syre og gjerne en god dose tanniner er en god pekepinn ved vinvalget. Et mørt, rosastekt lammelår vil tåle mer tanniner enn et gjennomstekt og mindre saftig stykke kjøtt som dette. For mye struktur skal vi altså ikke ha.

Av de umiddelbart gode alternativene er sangiovese, gjerne i form av en Chianti Classico eller lignende.

Et rimelig og utrolig flott eksemplar, som passet perfekt både til lam, bønner og syrlig, er 34654 Chianti Classico 2005, Felsina Berardenga, Toscana, Italia. Kr 138,70 (BU).

Et litt dyrere, men lettere tilgjengelig alternativ i hovedsortimentet er 33169 Chianti Rufina 2006, Selvapiana, Toscana, Italia. Kr 155,00
som også klarer brasene med bravur.

For mange er lam synonymt med Rioja, og du kan fint finne alternativer herfra som fungerer bra. Pass bare på eiken det er ikke ønskelig med for mye planker til denne maten.

Langt mer spennende kan det være å lete litt rundt i mindre kjente områder. Spesielt i Bierzo er lages det spennende viner som ofte stortrives med lam. Et strukturert, friskt og ueiket alternativ herfra kan være 59038 Valdaiga Bierzo 2006, Peréz Caramés, Bierzo, Spania. Kr 129,90 (BU).


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere