RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

ANBEFALT: Fra Italia. Selvsagt.
ANBEFALT: Fra Italia. Selvsagt.

Vin til mafiamat

Når man møtes rundt et uformelt dekket bord med familie og venner, kan en magnumflaske signalisere noe ekstra raust og rundhåndet.

Selv enkel mat som dette blir den reneste, overdådige luksus når den lages for hånd og med gode råvarer. Og retten er ikke den vanskeligste å finne drikke til:

Ansjosen er verken for salt, fet eller "fishy" og de andre elementene i retten gjør sitt til å nøytralisere alt som kunne ha bydd på problemer. Her synes jeg litt av poenget må være å snobbe ned og finne en vin som er ren, enkel og god, slik retten selv er. I utgangspunktet vil jeg foretrekke en hvitvin, både ansjosen og rettens lette karakter tilsier det. Men en bløt, fruktig og enkel rødvin kan også gjøre nytten. Mer passende kan en lett, frisk og fruktig rosévin være bare du styrer unna de sødmefulle og alkoholrike utgavene.

Med hvitvin er god friskhet et poeng for å friske opp etter olje og salt ansjos. Ren, ung og frisk fruktkarakter er også det beste i min munn, men utover det stiller jeg meg ganske åpen. Dette betyr at vi ikke trenger å begrense oss til noen enkelt drue, vin eller region. Det kan sågar være mulig å velge en vin som ikke er italiensk, og ser vi mot Spania, kan en aromatisk vin fra Rueda eller en godello-basert vin fra Valdeorras passe bra. Portugisiske vinho verde kan også skilte med flere mulige og gode alternativer. Fra Italia fant jeg en enkel, rimelig vin som likevel er stor:
55951 Orvieto Classico 2006, Vignabaldo, Umbria. Italia. Kr 159,- magnum/150 cl (Testutvalg) kommer nemlig som magnumflaske i testsalg og har det som skal til for å friske opp i dagens kombinasjon. Vinen legger seg fint inn uten å krangle med ansjosen, og flaskestørrelsen gjør sitt til å løfte stemningen enda noen hakk.

Av Ole Martin Alfsen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere