*Nettavisen* Nyheter.

Vin til ovnsbakte grønnsaker

VALG: Flere viner trives godt i dette selskapet.

Her er det mye som heller mot en frisk og relativt lett vin med god fruktighet og sødme, fri for eik og påtrengende alkohol.

Klikk på bildet for å forstørre.

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er Food and beverage consultant og vinkelner ved Gastronomisk Institutt. Aktuell med boken "Mat og drikke".

Klikk på bildet for å forstørre.

ANBEFALT: Bourgogne Chardonnay Terroir Noble 2005, Girardin, Bourgogne, Frankrike. Foto: Tore Sandberg

Denne retten er som lørdagsgodt for helsefreaks: Når røtter, gresskar og andre grønnsaker bakes som dette, blir det virkelig søtsaker ut av det.

Da er det jo godt at det dukker opp et fett, friskt og litt skarpt innslag av sennepssmør som retter opp helse- og sunnhetsbalansen.

Veldig kraftig er det ikke, ei heller komplisert eller smaksmessig utfordrende. Jeg registrerte at det var flere viner som trivdes godt i dette selskapet, deriblant 10661 Grüner Silvaner Trocken 2007, Wittmann, Rheinhessen, Tyskland. Kr 126,20 (Grunnsortiment)

Denne vinen er en super match til de fleste grønnsakene, selv om den muligens blir litt spinkel i forhold til gresskaret, som er det klart rikeste og søteste innslaget på tallerkenen. Her får det nærmest en kremet konsistens som det skal noe til å matche.

En vin som fungerer klart bedre til gresskaret men blir litt for kraftig til de andre grønnsakene er den fete, rike chardonnayen 10499 Bourgogne Chardonnay Terroir Noble 2005, Girardin, Bourgogne, Frankrike. Kr 139,90 (Grunnsortiment), som normalt er forbeholdt litt rikere retter av fisk, skalldyr og lyst kjøtt.

Her trivdes den som sagt fint med gresskaret og med ekstra drahjelp fra smør og nøtter, kom de andre grønnsakene litt mer på plass også.

Den vinen som likevel klarte seg aller best, var en lett, ung, frisk og tørr riesling:
56414 Riesling Estate 2007, Battenfeld-Spanier, Rheinhessen, Tyskland. Kr 139.90 (BU)

Med sin kombinasjon av friskhet og diskret sødme både spiller den opp sødmen i grønnsakene og har friskhet nok til å skjære gjennom og friske opp etter både grønt, nøtter og smør.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.