RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

TIL HØNS: Chardonnay la Mailloche 2005.
TIL HØNS: Chardonnay la Mailloche 2005.

Vin til perlehøns

Perlehøne har så stor smaksintensitet og eleganse at drikkevalget må være i stand til å holde følge.

Rødvin er likevel ingen selvfølge her. Den må i så fall være bløt, fordi kjøttet er lyst og magert og ikke takler så mye tannin. En mulig outsider er 10488 Dôle Germidor 2005, Cave Derborence, Valais, Sveits. Kr 120.30 (Fullsortiment) Denne sveitseren er laget på en blanding av pinot noir og gamay og legger seg flott inn med sin bløte frukt. Andre, bløte og saftige viner laget på pinot noir kan også gå utmerket.

Det er et veldig pluss om vinens struktur er så delikat at den evner å spille opp mot det delikate i fuglen. Dette kan den oppnå gjennom lagring: En moden vin vil poleres litt ned i forhold til både fataromaer, tannin og syrestruktur. Slike viner vil ofte oppleves som rikere og fyldigere i munnen, samtidig med at aromaintensiteten øker og forandrer seg. Innslaget av sopp i denne retten kan matches av både hvite og røde viner med liknende aroma.

Har du tilgang på en utviklet hvit burgunder, vil det være et godt utgangspunkt. Er du avhengig av å benytte Vinmonopolets utsalg og dermed yngre viner anbefaler jeg å ha en slik ung en på karaffel en liten time. Du kan gjøre særdeles spennende kjøp om du plukker fra Polets bestillingsliste, dette tar ikke nødvendigvis lenger tid enn å få perlehøna i hus. 48269 Chardonnay les Graviers 2005, Stephane Tissot, Jura, Frankrike. Kr 219.90 og 49364 Chardonnay la Mailloche 2005, Stephane Tissot, Jura, Frankrike. Kr 219.90 er to meget spennende viner laget på chardonnay, samme drue som brukes i Burgund. Jordsmonnet er ikke helt ulikt, men vi har flyttet oss opp i fjellene og vinene er definitivt annerledes, på tross av at druen er den samme. Samme fedmen, fylden og friskheten, men mer flint og røykaktig aroma. Vinene fungerer supert med fuglen og ikke minst sausen la dem bare få en time eller to i karaffel.

Av Ole Martin Alfsen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere