Vinderen-elever bygger vennskap i Kabul

Jentene i 7. klasse syns det er urettferdig at elevene ved Gul Dara ikke har lik tilgang på ressurser som de selv har. F.v: Bettina Caroline Jacobsen, Christine Günther, Linn Kolstad Yuen, Marthe Bugge og Nora Holst Hansen.

Jentene i 7. klasse syns det er urettferdig at elevene ved Gul Dara ikke har lik tilgang på ressurser som de selv har. F.v: Bettina Caroline Jacobsen, Christine Günther, Linn Kolstad Yuen, Marthe Bugge og Nora Holst Hansen. Foto: FOTO: Linn Therese Skulstad

For femte året på rad samler elevene inn penger til jenteskolen Gul Dara. Nå forbereder de seg til «vennskapsdagene» som arrangeres 4. og 5. mai.

Simon Forsters i AiN er mektig imponert over entusiasmen og engasjementet hos Vinderen skole.

VINDEREN: Torsdag før palmehelgen fikk Vinderen barneskole besøk av Afghanistankomiteen i Norge (AiN), som holdt foredrag om deres vennskapsskole Gul Dara – et foredrag de alle er enige om er viktig.

Del på Facebook

«Det er veldig lærerikt med gode fakta. Og det er fint å høre om elevene og se at hjelpen når fram».

LES OGSÅ: Tidligere Vinderen-elev besøker Gul Dara i Afghanistan

AiN er en solidaritets- og bistandsorganisasjon som driver langsiktige prosjekter og nødhjelp i Afghanistan. Et av mange prosjekter er å gjenoppbygge og vedlikeholde skolene i landet, noe det er stort behov for.

– Dessverre er det slik at skolene faller sammen over en periode. De har materielle skader etter krig og jordskjelv og mangler gjerne en dør som er revet ned og brukt som ved, på grunn av vinterkulden i landet, forteller Simon Forsters, landdirektør i AiN.

Elevrådsinitiativ

Vennskapsdagene er prosjektet Vinderen skole arrangerer hvor de samler inn penger til Gul Dara, og de er en viktig bidragsyter for AiN og skolen.

Takket være engasjerte elever og stor oppslutning blant foreldre, samler de hvert år inn store summer til Gul Dara - et initiativ som har kommet fra elevene selv.

– Elevrådet ønsket å komme i kontakt med en skole og bidra. Elevrådet bestemmer selv aktivitetene og hva som skal gjøres for å samle inn penger til skolen, sier en fornøyd Anne Marie Waag, assisterende rektor ved Vinderen skole.

Vennskapet mellom Vinderen og Gul Dara har vart fra 2007. Takket være deres bidrag er Gul Dara vedlikeholdt, og elevene har lekestativ og en brønn. Og Forsters er meget fornøyd med engasjementet fra Vinderen.

– Det handler om å støtte mennesker vi har solidaritet for, og jeg er imponert over engasjementet Vinderen viser. Det er et prosjekt som er utrolig verdifullt og viktig, sier han.

Utveksler erfaringer med Gul Dara

Elevene i begge land utveksler erfaringer og tanker. I år skal elever på Vinderen plante poteter, og i Gul Dara skal de plante grønnsakshage. Sammen skal de utveksle erfaringer og tanker om prosjektet.

Forsters forteller at elevene ved Gul Dara også viser stort engasjement.

– De ønsker å lære om andre, og er ivrige på å lære om deres erfaringer. Det er derfor viktig at vi fortsetter å støtte skolene, livet deres og tanker de har om resten av verden, sier han.

For AiN handler det om å bygge broer mellom mennesker i forskjellige land, og målsettingen er å se at barna i Afghanistan har de samme behov og ønsker for sine liv, som barna i Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.