RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vindu mot en ond verden

Deichmanske bibliotek Bjerke filial startet årets første bokkafé med et nytt konsept temakafèene "vindu mot verden". Først ute var presentasjon av boken "Saddams fortrolige".

Årvoll: NRKs tidligere Midtøsten-korrespondent Lars Sigurd Sunnanå har sammen med Saddam Husseins livlege gjennom 20 år, Ala Bashir, skrevet boken "Saddams fortrolige". Det er denne meget informative og lesverdige boken som fikk æren av å åpne årets første temakafé på biblioteket på Bjerke. Sunnanå var selv til stede for å fortelle om boken.
Bokens andre forfatter, Ala Bashir, hadde utmerket seg som kirurg for tusener av irakiske soldater som var alvorlig skadet i krigen mellom Irak og Iran. Også som kunstner er Bashir en av de mest prisbelønte i Irak. Boken "Saddams fortrolige" omfatter årene da Bashir arbeidet i hoffet rundt Iraks styrtede diktator Saddam Hussein. For de med begrensede kunnskaper om det indre liv hos presidenten og hans familie er dette spennende og rystende lesning. For de mange som møtte opp på biblioteket kunne Sunnanå presentere en verden så fjern fra vår. En verden der spill om ære og makt er langt viktigere enn livet selv.
Viktig historie
For å kunne forstå dagens situasjon i Irak, er vi nødt til å bli kjent med Iraks historie. Nettopp historikken er essensiell for å fatte og forstå hva som gjorde Saddam-perioden og det som siden har skjedd mulig, sier Sunnanå.
Boken handler hovedsakelig om årene da Bashir var livlege for Hussein, men forfatterne tar seg tid til å gi grundig historisk bakgrunn for hvordan Irak ble til, og hva som førte Saddam Hussein til makten. Konflikten med Iran, støtten fra USA og andre vestlige land, invasjonen i Kuwait, krigen som fulgte og de påfølgende straffetiltakene vies stor oppmerksomhet. Bashir og Sunnanå forteller hvordan diktatoren reagerte i ulike situasjoner. Boken beskriver dekadansen, skildrer grusomhetene og gir leseren mange detaljer om Hussein-regimets hemmelige liv.
"Saddams fortrolige" er basert på notatene og dagbøkene Ala Bashir berget med seg da han i 2003 forlot Irak. Sunnanå forklarer hvordan han ble medforfatter for denne boken.
Jeg ble kjent med Ala Bashir under min periode som NRK-korrespondent i Irak. Vi fikk meget god kontakt med hverandre, og da han tok kontakt med meg og ville at vi skal skrive denne boken sammen kunne jeg ikke la være.
Utvider horsiontene
Arrangørene av bokkafene var meget fornøyd med oppmøtet.
- Vi har tidligere hatt bokkafeer av lokalkarakter. Nå utvider vi horisontene litt. Jeg er veldig glad at det var så mange som kom i dag, sier bibliotekaren Gro Hoddevik.
Også Sunnanå stortrivdes på Bjerke.
- Det er artig at så mange finner veien hit på en lørdagsformiddag. Jeg mener det er viktig ad Deichmanske biblioteket tar opp temaer som dette, særlig med tanke på det bilde av Midtøsten som vi har i dag, sier Sunnanå.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere