RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vinner gjenklang hos små og store

Som dirigent for damerkoret Varia Vocalis og Abildsø skles kor, har hun en utfordrende rolle: Å fremelske sang og musikk til glede for små og store.

ABILDSØ/NORDSTRAND: Det er ingen overdrivelse når vi betegner denne profilen som en eminent og allsidig pedagog. Barbro Bergqvist (66) behersker sin kunst så å si til fingerspissene! Intenst, lekende lett, mykt, men bestemt dirigerer hun damekoret Varia Vocalis (stiftet 1996), med sin opprinnelse i Lambertseter, og Abildsø skoles kor (stiftet 1959). Voksensang og barnesang spenner til sammen over et bredt register, som en dirigent må ha et melodiøst forhold til. Profesjonalitet utgjør fellesnevneren i Barbro Bergqvists musikalske allsidighet.

Det ligger hardt og nitid arbeide bak korsang for å få den samstemt i høye og lave toner. Forleden kunne vi bivåne hvordan en sangøving for Varia Vocalis arter seg, under Barbro Bergqvists ledelse. Vårt rendezvous fant sted på Langerud Sykehjem, som elskverdigst gir koret husvær under dets ukentlige øvinger. Som takk hender at koret synger i ny og ne for beboerne.

"Blandet kor"

- Hvor mange sangere har du egentlig "herredømme" over? vil vi vite.
- Varia Vocalis har i dag 28 kvinnelige sangere, mens Abildsø skoles kor har omkring 75 sangere fra 6 til 13 år. Fra høsten 2005 har jeg hatt gleden av å få samarbeide med korkonsulent Wenche Helgesen., som arbeider i Norges Korforbund. Hun er leder av skolekorets ungdomsgruppe med 12 elever fra 6. klasse og oppover, forteller Barbro Bergqvist.
Det hender jo at jeg må "synge ut", men det er sjelden at jeg kommer opp i fistel, svarer dirigenten, med et lunt glimt i øyet. Vi har diverse ganger lagt merke til at dirigentens myke holdning slår positivt ut hos de unge sangerne. Abildsø skoles korister kan mer enn bare å synge: De har forstått at det må være disiplin i rekkene - til fordel også for lærerne, vil vi anta!

10-års jubileum

- Varia Vocalis har 10-års jubileum i år og det går vel ikke upåaktet hen?
Nei, langt derifra, bekrefter Barbro Bergqvist. Under mottoet "La oss juble i vårlig tid" inviterer vi lørdag 1. april til nordisk "forbrødringskonsert" med tre damekor. Foruten Varia Vocalis, deltar damekoret Brunnsbokören fra Gøteborg og damekoret Cantamus fra den finske lutherske/evangeliske menighet i Oslo. Musikken spenner over perler fra den sakrale vokalmusikkens gullalder til nordisk lyrikk og rytmiske toner. Konserten finner sted i Margaretakyrkan. Til høsten blir det arrangert en gjenvisitt hos Gøteborgkoret fortsetter en oppglødd dirigent. Barbro Bergqvist kan se tilbake på drøyt 5 ? år som Varia Vocalis' dirigent.

Musikkpedagogikk

- Hvilke retningslinjer følger du i din virksomhet?
Hovedmålsetningen er å vekke barnets kjærlighet til musikk gjennom ulike aktiviteter, der sangen hele tiden har en sentral rolle, svarer Barbro Bergqvist bevisst, og fortsetter Målet for koret på Abildsø skole er å skape kontinuitet i musikkgleden. Denne gleden utvikles gjennom variasjon av sang og musikk. Det er viktig at pedagogikken bygger på en bevisst plan. Det er vesentlig at barna hele tiden skal føle seg ledet mot stadig nye, musikalske mål og utfordringer.

Ambisjoner
- Hvordan vil du beskrive ambisjonene til korsangere?
Uansett hvilket kor det gjelder, må sangerne ha ambisjoner. Engasjement og uttrykk er vesentlige poenger. Sangerne må la seg innleve i teksten, og ikke minst: Ikke være påklistret, men naturlig i sin opptreden, forklarer dirigenten.
- Det må ligge mye øving bak slike ambisjoner? spør vi.
Barbro Bergqvist ser opp, fanger blikket vårt med en litt streng mine, og svarer: - Det er just det som er hele poenget! Uten målbevisst øving det gjelder både unge og voksne sangere - blir sangen middelmådig. Det er mange musikalske komponenter, som skal harmonere i korfremførelse, understreker Barbro Bergqvist. Med disse svarene tviler vi ikke et øyeblikk på at det er en perfeksjonist vi har dristet oss til å intervjue!

"Musikk i kor"

Abildsø skole har et utrolig flott tilbud til barn med lyst til å synge, nemlig: "Musikk i kor". Det innebærer en bevisst formulering av innhold og mål. Med sangen i sentrum, skal tilbudet også gi plass for andre aktiviteter: Rytmetrening/rytmeinstrumenter, bevegelse og dans samt drama. Vi snakker om en mangesidig musikkaktivitet med klar målsetning, fremholder Barbro Bergqvist. Hun brenner for sitt engasjement. "Musikk i kor "bygger på syv "læresetninger":

- Gi barn i nærmiljøet en trygg og meningsfull hobby i et trygt og godt miljø

- Skape en plattform der barnet kan utvikle seg selv, sin stemme og sin evne til å samarbeide

- Gi barnet en følelse av at det er en del av noe; at det kan

- Få med seg glade opplevelser

- Samarbeide med musikklivet på skolen og andre skolekor

- Arrangere musikkvelder for og med publikum inkludert foresatte

- Dra på tur og mye mer

Allsidig bakgrunn

- En dirigent med ditt høye aktivitetsnivå, antar vi har solid teoretisk og praktisk bakgrunn? Barbro Bergqvist tar vår påtrengende spørrelyst med tålmodighet, og bekrefter vår antagelse på denne måten: - Som finskfødt er jeg utdannet ved Sibeliusakademiet. Jeg har i drøye tre tiår arbeidet med musikkpedagogikk, som musikklærer/-lektor i grunnskolen og i gymnas i Finland, foruten som rektor i musikkskolen i 13 år. Arbeidet i musikkskolen gav meg rik erfaring innenfor både musikalsk administrasjon og utøvelse. Jeg har også vært musikkredaktør i Finlands radio i fem år, og har i en årrekke vært sentralt med i det nordiske barne- og ungdomskorsamarbeidet NORBUSAM, med kunstnerisk ansvar for NORBUSANG-festivalen i Finland i 1995, forteller Barbro Bergqvist, som har mer på hjertet:

- Jeg er særlig glad for seks år jeg har vært med i styret for Norges Barne- og Ungdomskorforbund. Vervet ga meg mange spennende arbeidsoppgaver som instruktør ved barnekorseminarer og festivaler. Jeg har også fått med meg 10 år som styremedlem i De Ungas Musikförbund i Svenskfinland. Jeg er nå ansatt i Oslo Musikk- og Kulturskole, som jeg får god støtte av i korarbeidet på Abildsø skole. Barbro Bergqvist har siden 1998 hatt fast bopel i Oslo.

For å yte full rettferdighet i vår omgang med komplimenter, inkluderer vi Varia Vocalis, som også har en betydelig "aksje" i Barbro Bergqvists musikalske engasjementer. Korets målbevisste perfeksjonering, som dirigenten er sterkt opptatt av, har medført at Varia Vocalis i dag er et meget etterspurt kor. Felleskonserten 1. april i Margaretakyrkan blir en musikalsk "prøvesten" på hvordan koret står seg i forhold til sammenliknbare, skandinaviske kor. Korets hyppige øvelser lover det beste for en sanglig suksess!

Mental påvirkning

- Et kor gir av seg selv, men hva sitter koristene selv tilbake med?

Ikke minst voksne korister føler seg som fornyet når de går fra en øving. Denne følelsen har noe med koristenes mentale forgodtbe-finnende å gjøre. Tenk da hvilke følelser korister har etter en vellykket konsert! sier Barbro Bergqvist med begeistring. Hun legger til: - Når man synger i kor, lærer man seg selv å kjenne ikke minst ens egen stemme. Å ta hensyn til hverandre, hører også med til koristers "lekser". Når alt kommer til alt, dreier korsang seg om å beherske toneskalaen og kunne synge samstemt. Dette oppnås kun gjennom øving, øving og atter øving. Jo tidligere man begynner med sang, desto bedre, legger dirigenten til.
At hun mener alvor med at synging bør starte i ung alder, er besetningen i Abildsø skoles kor et tydelig eksempel på.

Minne for livet

- Er det en korfremføring du minnes med spesiell glede og stolthet? - Ja, da tror jeg at Abildsø skoles kor's deltakelse i Osloskolenes Fredsprisforestilling i Oslo Rådhus 11. desember 2004 skiller seg spesielt ut, svarer Barbro Bergqvist uten betenkning. Hun minnes videre: - Da salen fyltes med publikum og fredsprisvinneren Wangari Matai kom sammen med ordføreren, var stemningen til å ta og føle på. 60 sangere i Abildsø skoles kor åpnet forestillingen sammen med en gruppe norske Suzukifiolinister og en tamilsk danse- og sanggruppe. De fremførte "Barnas drømmehage", en helhet med sang, spill og dans. Det var en fantastisk opptreden, med norske bunader og tamilske drakter og sminke. For de unge koristene ble medvirkningen en stor opplevelse for livet!

Det gode hjertet

Barbro Bergqvist ville til slutt gjerne ha fremhevet noen essensielle sider, som hun er spesielt opptatt av som musikkpedagog:
- Alle er vi under utvikling, men på forskjellige stadier. Vi er på vandring med hverandre. Jeg er opptatt av barnestemmens unike sjarm. Som barnekordirigent har man en stor oppgave: Å vise at barnekoret har sin egenverdi. Som jeg sier til meg selv hver eneste uke: Gå aldri glipp av ideer! Prøv hele tiden! Ha det gode hjertet med!

Når sant skal sies

Vi har for å kunne lage dette portrettintervjuet, hatt anledning til å kikke Barbro Bergqvist litt etter i kortene med streng beskjed til henne om at det vi finner spesielt verdt å bringe videre til leserne, er vårt valg! Vi har blant annet funnet frem til en julehilsen fra 2005. Den ledsager et album fullt av fargerike korminner, gitt av en tidligere styreleder for skolekoret. Hilsenen har følgende tekst:

- Kjære Barbro! Tusen hjertelig takk for all den inspirasjon og glede du selv har gitt oss, men også for all den glede du har fått frem hos korister og publikum. Din kompromissløse vilje til å få store resultater ut av lite, minner meg om en furu, som gror fast i en fjellsprekk en berg-kvist!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere