Gå til sidens hovedinnhold

Vintersol på Rådhusplassen

Det blir førjulsstemning med akrobater, troll og spenning når Vintersol settes opp på Rådhusplassen.

RÅDHUSPLASSEN: Neste torsdag, 29. november, har teatersirkusforestillingen Vintersol premiere. Forestillingen er en del av julemarkedet på Rådhusplassen, som arrangeres for første gang i år.

Vintersol

Hvor er det best å stå? Skal han få et spark bak eller ikke? Hvordan skal denne kula kastes?

I det oppvarmede teltet på Rådhusplassen er prøvene til forestillingen "Vintersol" i full gang.

For øyeblikket er det Jonas Kipperstad som Trollmesteren og Sunniva Dring som Krot som står på scenen og øver. De fekter med sverd og tumler om hverandre.

Replikkene og bevegelsene sitter nesten, men regissør Sverre Waage er ofte nødt til å trå til og både fortelle og vise hvordan han vil ha det. Det er Sverre Waage som har skrevet stykket "Vintersol" og handlingen er lagt til trollenes verden.

I Vintersol står trollenes kamp mot onde skygger som vil mørklegge hele verden i fokus. Trollmesteren har i mange år trodd at hans eneste datter, lille Multe, ble spist av en bjørn. Hver mørketid henter trollmesteren opp solgull fra jordens hjerte som englene bringer videre til sola. Da snur nemlig sola seg ut av mørket og inn i lyset igjen. Når vintersola skinner, feirer trollene jul.

I 500 år hat trollmesteren, sammen med småtroll og alver, kjempet mot de skumle skyggene, men nå begynner han å bli trøtt. En dag dukker lille Multe opp på trollmesterens hemmelige sted i skogen og oppdager at faren er blitt forhekset av en ond skygge som vil stjele det magiske solgullet. Klarer skyggen å stjele solgullet vil sola slippe jorda ut i evig mørke, og skyggene vil overta verden.

Med hjelp fra småtroll og lysengler tar lille Multe opp kampen mot skyggene. Lykkes hun vil hennes store drøm om å se vintersola skinne gå i oppfyllelse.


Nysirkus

Vintersol er et juleventyr fra trollenes verden som blander skuespill med sirkusakrobatikk, denne formen for scenekunst kalles "nysirkus".

Regissør Sverre Waage og Cirkus Xanti følger opp forestillingen "Trollringen" som hadde premiere ved Festspillene i Bergen våren 2007. ØCirkus Xanti er et norskinitiert nysirkus med internasjonale artister og akrobater.

Nysirkus trekker inn dyktige artister eller akrobater inn i den dramatiske verdenen og skaper på den måten et nytt visuelt inntrykk, forklarer produksjonsassistent Astrid K. Hårstad. Både trapeskunster og sjonglering kommer til å ha en sentral rolle i Vintersol.

Formen sprer mye glede, utfoldelse og kreativitet, forteller Hårstad.


Julemarked på plassen

Det er på Rådhusplassen ting skjer i førjulstida. 29. november tenner ordfører Fabian Stang Oslos julegran og åpner samtidig julemarkedet på Rådhusplassen. Julemarkedet, som er i stil med de mellomeuropeiske markedene, holder åpent hver dag fram til lille julaften.

På julemarkedet vil nesten 80 boder tilby alt fra kunsthåndverk, gaveartikler, aktiviteter, mat og drikke.

Frelsesarmeen har også flyttet sine "grytekonserter" fra Egertorget og til Rådhusplassen og artister som DDE, Åge Aleksandersen, Christian Ingebrigtsen og Vestlandsfanden kommer til å opptre på lørdagene.

210.000 julelys i trærne skal kaste glans over Rådhusplassen og i det oppvarmede "juleteltet" vises teatersirkusforestillingen "Vintersol".

Reklame

Black Week: De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget