Viser huset ditt ovenfra

Anders Andersen (t.v.) og Jan-Fredrik Bergmark i zMedia Systems er spesialister på å ta flyfoto med en drone.

Anders Andersen (t.v.) og Jan-Fredrik Bergmark i zMedia Systems er spesialister på å ta flyfoto med en drone. Foto: Alle foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix

Anders Andersen og Jan-Fredrik Bergmark gjør suksess i fugleperspektiv.

Dette er cirka 70 meter over bakken, og viser et utbyggingsprosjekt i regi av Block Watne ved Steinsfjorden i Buskerud.

Anders Andersen fester kameraet under dronen, som har en diameter på cirka 80 centimeter.

Både dronen og kameraet styres med en avansert fjernkontroll fra bakken.

En drone kalles også ubemannet flysystem.

Det er mye lettere å sende opp en drone enn å sende fotografen opp i et småfly.

Tomannsfirmaet heter zMedia Systems. Et av produktene har de kalt zOvenfra. Kundene er entreprenører, meglerfirmaer og privatpersoner som skal selge boligen eller hytta.

Ekstra dimensjon

Det handler om å vise beliggenheten til hus, hytter og byggeprosjekter – sett ovenfra. Det gjør de ved hjelp av et kamera festet under en tre kilo tung drone med seks rotorblader.

– Å vise nærhet og beliggenhet er en stor fordel når man skal selge bolig. Det er greit nok å skrive at man har god beliggenhet, men å vise det med et bilde gir jo en ekstra dimensjon. Et foto tatt noen titall meter over hustaket kompletterer veldig godt det meglerne har av bilder og informasjon fra før, mener Jan-Fredrik Bergmark.

Kontroll med spakene

Bergmark er firmaets selger, mens kollega Anders Andersen håndterer den tekniske biten. Han bygger droner, og han styrer dem.

Å kontrollere en drone i luften er ikke så enkelt som det ser ut til, påpeker Bergmark.

– Jeg har prøvd, men får det ikke til. Nei, det der ordner Anders. Han har kontroll med spakene og erfaringen som må til. Jeg konsentrerer meg om salg. I tillegg er jeg som regel med ut på fotooppdragene for å ha tilsyn med alt som har med sikkerhet å gjøre, forteller han.

Rask jobb

Dronen kan fly i rundt ti minutter før batteriet må byttes. Det går imidlertid raskt å få dronen opp i en høyde mellom 20 og 80 meter for å ta de fem-seks bildene som trengs fra én vinkel.

Hvis dronen må opp i en høyde over 120 meter, må de søke tillatelse fra Luftfartstilsynet.

– Før hvert oppdrag varsler vi Luftfartstilsynet uansett. Og det er svært sjelden vi må la dronen overstige 120 meter for å få tatt bra bilder, forteller Andersen.

400 oppdrag

Jan-Fredrik Bergmark er fra Skedsmo på Romerike. Anders Andersen er opprinnelig fra Andenes i Vesterålen, men bor nå på Kolbotn. De sa opp sikre jobber og startet zMedia Systems i fjor høst.

Siden da har de allerede rukket å gjøre om lag 400 oppdrag - til tross for at Norge er et land med det Bergmark kaller «stabilt dårlig vær».

– Vi setter alltid sikkerheten i høysetet under alle våre operasjoner, og det er mange forhold som skal vurderes i forkant av hvert oppdrag. For eksempel været, omgivelsene og sikkerheten for mennesker og materiell på bakken, forklarer Andersen.

Han kan fly med dronen under dårlige værforhold, men kundene ønsker naturlig nok et solfylt bilde av boligen som skal selges. Derfor blir det mange oppdrag de dagene det er fint vær.

Utvider repertoaret

I begynnelsen av november, mens det var tåke over store deler av Østlandet, dro Andersen til Gran Canaria for å jobbe i mer sommerlige omgivelser. Meglerfirmaet Privatmegleren hyrte ham inn for å gjøre et fotooppdrag der. Da tok han også interiørbildene.

– Vi kan gjøre hele pakken hvis folk ønsker det, forteller kollegaene, som stadig utvider produktrepertoaret.

Foreløpig konsentrerer de seg mest om foto i fugleperspektiv. Med drone.

Prisen for et slikt bilde er blant annet avhengig av hvor lett eller vanskelig det er å få dronen sikkert opp i det aktuelle området. Gjennomsnittsprisen ligger imidlertid på rundt 3000 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.