RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Voksen-elever gjorde store øyne

Mange elever på Voksen skole fikk hakeslepp da et digert, pansret militærkjøretøy inntok skolegården. Overraskelsen ble ikke mindre av at det var en av skolens elever som skulle hentes.

Voksen: Langt borte kan vi høre duren fra en kraftig dieselmotor. I det fjerne ser vi et grønt monster av et kjøretøy svinge ned mot Voksen skole. En pansret SISU fra gardeleiren svinger inn i skolegårdens oppkjørsel. Opp av lukene på taket stikker hodene til personellet opp, ledet av Vognkommandøren (VK) forrest på kjøretøyet. Bakdørene åpner seg og ut spretter løytnant Henning Bjørseth.
- Det er her vi skal møte Jeppe Callander, konstaterer Bjørseth.

Helt sant

Jeppe Callander (12) fant under en tur for noen uker siden store mengder maskingeværbelter og AG3-magasiner fulle av såkalte rødfis og i tillegg knallskudd. Dette er svært farlig stoff i hendene på barn og Jeppe og hans far varslet rette vedkommende om funnet og ba om opprydding i turområdet. Synderne kom fra Gardeleiren på Huseby, som bruker skogen som øvelsesområde. Gardesjef Ingrid Gjerde har sterkt beklaget det som har skjedd og området er nå ryddet etter at Jeppe har påvist stedet. Etter dette har gardesjefen bestemt at den militærinteresserte Jeppe skulle få en belønning. Han skal hentes for full omvisning i gardeleiren.
Løytnant Bjørseth står tålmodig og venter på at Jeppe i 7B skal bli ferdig med prøve, mens andre elever svermer rundt han med en flodbølge av spørsmål. Endelig kommer en strålende blid Jeppe ut i skolegården, fulgt av klassekameratene. Nå har også rektor og lærere kommet til.
- Jeg trodde ikke på deg. Det er jo helt sant, sier en av kameratene.
- Er det sant at den også kan kjøre i vannet som en båt, spør en annen.
- Der ser du propellene, sier Jeppe.

Inntar tårnet

Bjørset ønsker velkommen og forteller kort om hva slags kjøretøy Jeppe skal fraktes i og at det er en glede å kunne vise han rundt i gardeleiren. Jeppe tar plass i kjøretøyet, får på seg hjelm og intercom og inntar tårnet midt i vognen. Tårnet har pansret beskyttelse og her kan det monteres mitraljøse under øvelse eller operasjoner. En sekssylindret turbodieselmotor på 270 HK starter opp med et brøl.
- Er dette VK, spør Jeppe i intercomen.
- Ja
- Dette er Jeppe i tårnet. Det er klart.
- Da kjører vi, sier VK.
Jeppe kommer ned fra tårnet og setter seg ved siden av Bjørseth, som forteller at SISUen frakter infanterister ut i felten og at kjøretøyene i dag brukes av norske soldater I FN-operasjoner. Det er skyteskår i vognen som kan åpnes innenfra om de skulle bli beskutt. Jeppe har mange spørsmål og Bjørseth har svar på rede hånd, mens vi bokstavelig talt dundrer nedover mot Husebyleiren.
- Dette er kjempegøy, roper en smilende Jeppe til journalisten.
- Det er ikke mange som får en slik omvisning, sier en like blid løytnant.
SISUen stopper opp.
- Brems på, sier VK.
- Last ut, kommanderer Bjørseth.

Ordentlig infanteribataljon

I Husebyleiren er det full aktivitet over alt. På eksersisplassen er det gardister både i feltuniform og paradeuniform som marsjerer eller øver drill. Et kompani øver også med instrumenter, om igjen og om igjen, mens Jeppe viser stor militær innsikt med sine spørsmål.
- Er det en hel bataljon som er stasjonert her, spør Jeppe og Bjørseth svarer bekreftende.
Rundt eksersisplassen øver flere på flaggheising, mens mannskaper går eller strømmer inn i leiren. Flere kommer rett fra rekruttskolen og en fornøyd løytnant konstaterer at støvlene er blankpussete. Alle hilser stramt til Bjørseth når de passerer offiseren. Noen er også kvinnelige gardister.
- Er det mange kvinner i forsvaret, spør Jeppe.
- Ja, og det er veldig bra, sier Bjørseth.
Så blir Jeppe vist rundt mens Bjørseth forteller at garden ikke bare spiller og opptrer på slottsplassen.
- Vi er også en ordentlig infanteribataljon, forklarer han.
I bakgrunnen hører vi mitraljøsesalver fra soldater som øver i Husebyskogen. Vi er innom alt fra mannskapsrom, kantine til undervisningsrom. Her er det en utstilling som blant annet viser gamle uniformer, våpen og gardens engasjement i andre verdenskrig.
- Vi mistet mange menn på Lundehøgda og det var harde slag på Midtskogen, forteller en alvorlig Bjørseth, som viser at historien er noe langt mer enn bare parade og drill.
Jeppe får overvære vaktskifte i leiren og får se hva virkelig militær presisjon er.
- Hvert år kommer kongen på besøk, men i år var garden 150 år og da var det for første gang inspeksjon på selve slottsplassen, forteller Bjørseth.

Berømmer Jeppe

Deretter møter vi en blid gardesjef, Ingrid Gjerde. Hun berømmer straks Jeppes innsats og påpekning av det han fant på Fossum.
- Det er veldig bra Jeppe. Det er ikke mange 12-åringer som får så mye plass i avisen. Du fikk fram en viktig sak og nå har vi gått gjennom hele området og ryddet opp, sier Gjerde.
Jeppe forteller hvordan han fant alt materiellet sammen med sin yngre bror og at pappa reagerte på funnene.
- Pappa ordner alltid opp, sier Jeppe.
- For oss var det flaut og dine funn har fått oss til å skjerpe inn rutinene, understreker Gjerde, som foreløpig er landets eneste kvinnelige bataljonsjef.
Jeppe kunne informere Gjerde om hvordan man kunne lage en liten rakett av alt kruttet og at han visste hvor farlig knallskudd var.
- Jeg tror NASA har en jobb til deg, ler Gjerde, før turen går videre til et av gardistenes pauserom.
To gardister spretter opp i givakt da de får øye på Gjerde og Bjørseth.
Anders Marstein og Roger Solen avlegger rapport for Jeppe hva de har gjort denne dagen og så blir Jeppe vist hva ordentlig sengestrekk innebærer på et av mannskapsrommene.
- Her er det god orden, konstaterer Gjerde.
Småpratende mot porten forteller Gjerde og Bjørseth mer om gardens funksjon og svarer på Jeppes spørsmål om våpenrutiner. Mannskapet i SISUen er på plass og det bærer mot Røa. I Ekraveien var det nok naboer som undret seg da Jeppe kom rullende i et kjøretøy som tok mesteparten av villaveien.
- Takk for turen, men husk å skrive at broren min også var med og fant rødfisen, sier Jeppe.
- Du bør søke garden. Du har det i deg, sier Bjørseth til farvel.
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere