*Nettavisen* Nyheter.

Voksen, Lixom

Lixom er et nytt magasin for ungdom, av ungdom. Fra sin redaksjon i Hausmanns gate vil de gi de nesten voksne en høyere stemme.

OSLO ØST: Vi ønsker å bli et seriøst alternativ til alle de andre ungdomsmagasinene. Vi engasjerer oss i andre typer saker, og vi gjør det på ungdommens premisser. Alle arbeider på frivillig basis fordi vi ønsker å skape debatt og samfunnsengasjement. Vi vil gi engasjerte ungdommer en kanal hvor de kan gi uttrykk for nettopp det, forteller leder Assad Nasir (21), der vi sitter på Internasjonalen ved norsk politikks høysete, Youngstorget.
Med seg har han fire av avisas medarbeidere, Henrik Kreilisheim (21, foto), Natalia S. Kristoffersen (19, journalist), Sarah Gindel Jabang (17, journalist) og Foad Acharki (21, journalist).
Magasinet kommer ut en gang i måneden, og vil i første omgang være et bilag til avisa Utrop, men målet for framtiden er like klart som engasjementet til de frivillige journalistene.
Vi ønsker jo å bli nasjonale etter hvert, fortsetter Nasir, mens fotograf Kreilisheim latterfylt bryter inn:
Vi skal bli globale.

Voksentåka

Selv om de er et mer seriøst alternativ til de andre ungdomsmagasinene, har de fremdeles klart å holde på det ungdommelig humoristiske, og går seg ikke vill i det til tider tåkete landskapet ungdomstiden kan være.
Vi skal bare bli bedre og bedre, fortsetter de optimistisk, mens de en etter en forteller om hvorfor de har engasjert seg.
Vi er veldig interesserte i journalistikk, og går begge to på medielinja på Sogn videregående. Dette er en kjempefin anledning til å få prøvd det på ordentlig, og det kan jo også fungere fint som et springbrett videre, forteller jentene Natalia og Sarah, mens leder Nasir legger til:
Alle som vil kan prøve seg for oss. Vi synes det er spennende å få inn artikler, foto og tips om ungdomssaker, og oppfordrer alle som har en skribent eller fotograf skjult i magen, til å si ifra.

Utrop

Lixom kom ut for første gang i mars måned, men svangerskapet vokste inni morsbladet Utrop.
Det begynte med at Majoran (ansvarlig redaktør Utrop, red.anm.) ønsket at jeg skulle lage noen ungdomssider i bladet, og det gjorde jeg. Det begynte som to sider, og nå har vi et opplag på 4000, smiler Nasir stolt, før han fortsetter:
Det har vært en veldig bratt læringskurve. Tidligere skrev jeg kun tekster, mens nå leser jeg både korrektur, stepper inn som fotograf, og hjelper med skriving i tillegg.

Setter dagsorden

Et av målene til journalistene bak magasinet er å sette dagsorden, og på lederplass krever de, med store, fete bokstaver "makt til ungdommen". En sikker vinnerkommentar blant de unge, rebelske, og ikke en umulighet å få til. De er jo tross alt framtiden, lixom.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.