*Nettavisen* Nyheter.

Voksne bekjemper elektronisk mobbing

Nå har SMS- og MSN-mobbing til en viss grad erstattet den verbale. Sist onsdag ble det holdt et temamøte for foreldre ved Nøklevann barneskole. De vil være føre var.

NØKLEVANN: Det er lite mobbing ved Nøklevann skole og foreldrene ønsker å forhindre at SMS og MSN skal bli mobbearenaer, sier Lisbeth Brevik.
Hun har barn ved Nøklevann skole, men er selv lærer ved en ungdomsskole. Der har hun sett hvordan mobbing via SMS og chatteprogrammet MSN kan utvikle seg.
Ungdommer har gitt meg utskrifter av stygge MSN-samtaler. Det er klart ordene stikker i siden til de som mobbes. Chattespråket er brutalt, sier Brevik.
Innholdet er mer direkte enn mobbing ansikt til ansikt. I løpet av de siste årene har hun vært borti et par episoder, men ønsker ikke å oppgi detaljer.
Barna er gjerne tøffe foran skjermen. Da ser de ikke personene de kommuniserer med, heller ikke hvordan de reagerer, sier Brevik.
Når lærerne snakker med mobberene i ettertid, viser det seg ofte at de ikke er så tøffe i virkeligheten som på "den andre siden". Ansikt til ansikt løser gjerne episodene seg.
Via chatteprogrammer og tekstmeldinger stenger elever hverandre ute, røper hemmeligheter og gjør narr av andres utseende og væremåte.

Engasjerte voksne

I dag skjer mobbing via verktøy voksne ikke kjenner godt nok til. Sist onsdag inviterte foreldrekontaktene ved Nøklevann skole til et foredrag for å hindre at chatrom og mobiltelefoner blir redskaper for utestengning og mobbing.
Det er viktig at voksne involverer seg i barnas verden, sier foreldrekontakt Tyra Tronstad ved Nøklevann skole.
Foreldre og lærere fra femte-, sjette- og syvendeklasse var samlet på personalrommet.
Vi kan ikke slippe barna løs på nettet eller med mobiltelefoner uten forhåndsregler. Vi er nødt til å guide elevene på deres nye lekeplass, sa Øystein Samnøen, foredragsholder fra organisasjonen BarneVakten.
Han mente det var viktig for foreldre og lærere å ha en åpen dialog med barna. Om barna opplever noe de synes er ekkelt, bør de føle seg trygge når de åpner seg.

Viktig oppdragelsesrolle

Via SMS og MSN kan barn sende ut rykter eller påstander til flere personer på en gang. Dette kan medføre sjalusi, vold og trakasering.
Det er tøft for dem som blir rammet. Hendelsen er ikke noe fysisk man kan se, og det er dessverre vanskelig å oppdage, sa Samnøen.
Han la vekt på foreldre og læreres oppdragelsesrolle.
Ved å engasjere oss i barnas verden, kan vi bidra med å gi barna gode holdninger. Vi kan lære dem mobil- og nettvett, sa han.
Ungdommer har gitt meg utskrifter av stygge MSN-samtaler. Det er klart ordene stikker i siden til de som mobbes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.