*Nettavisen* Nyheter.

Vokter av Oslos våtmarksjuvel

Leif-Dan Birkemoe, Finn Arnt Gulbrandsen og Amund Kveim jobber utrettelig for å verne om de biologiske og kulturhistoriske verdiene rundt Østensjøvannet. Foto: Øystein Dahl Johansen

Leif-Dan Birkemoe, Finn Arnt Gulbrandsen og Amund Kveim jobber utrettelig for å verne om de biologiske og kulturhistoriske verdiene rundt Østensjøvannet. Foto: Øystein Dahl Johansen

I skjæringspunktet mellom vern og tilgjengelighet vokter Østensjøvannets venner (ØVV) Oslo største våtmark i byggesonen.

ØSTENSJØVANNET: – Vi jobber for å få til et varig vern og en forsvarlig skjøtsel av de unike verneverdiene i området, sier Amund Kveim, Leid-Dan Birkemoe og Finn Arnt Gulbrandsen ØVV.

Siden starten 1983 og formalisering av ØVV i 1988 har den medlemsbaserte foreningen jobbet tålmodig og utrettelig for Østensjøvannet. Foreningen har i dag rundt 3.000 medlemmer.

Finn Arnt har vært med siden starten, mens Amund og Leif-Dan har kommet med senere. Amund har vært leder av ØVV i ti år.

Vern av området

– Noe har vi fått til, men mye gjenstår, sier de.

Blant de tingene de har fått til er et vern av våtmarken og Østensjø og Abildsø gård, samt et reguleringsmessig vern på det resterende området. En hard kjerne jobber kontinuerlig og iherdig for å løse de oppgavene de står overfor, blant annet i forhold til regulering av vannstanden, åpne bekkeløp og for få på plass en ambisiøs forvaltningsplan.

– En fredning er ikke nok, den har ingen verdi før den følges opp med skjøtsel, sier de tre og viser blant annet til den viltvoksende vegetasjonen som kan trenge kyndig trimming.

Press fra alle kanter

Drømmen på sikt er et besøkssenter og en tilrettelegging som gjør det mulig å oppleve området, uten å ødelegge det.

– Vi som bor og er glade i området må lære oss å bruke det riktig. Bruken må begrenses slik at vi kan overlever området til neste generasjon, sier Amund.

Østensjøvannet, som er omsluttet av en voksende by, opplever stadig press på randsonene. Da er det ekstra viktig at noen passer på, og roper stopp!

– Det bygges på alle bauger og kanter og det kan være fristende å ta en liten bit her og en liten bit der, sier Amund.

Utbyggingen av Fjernvarmenettet viser viktigheten av ØVV.

I samarbeid med Hafslund har de kommet fram til det de mener er en akseptabel løsning.

– Vi har hele tiden sett helheten av de biologiske og kulturhistoriske verdiene i området, sier Finn Arnt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.