RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vold, fyll og kranglefanter – en helt vanlig natt på jobben

Anders og Torleiv har mye å holde fingrene når det er helge-netter. Likevel  har de alltid et smil på lur.
Anders og Torleiv har mye å holde fingrene når det er helge-netter. Likevel  har de alltid et smil på lur. Foto: Camilla Svendsen
Sist oppdatert:
Anders Faraasen drar opp batongen og roper. Han vet han må tenke fort for å få løst opp folkemengden. Sekunder etter løper flere til hvert sitt.

OSLO SENTRUM: Det er en typisk høstnatt. Det er mørkt og det regner. Likevel er hovedstaden fylt med glade mennesker ute på byen denne fredags kvelden. 

Klokken er litt over 22 og inne på Sentrum politistasjon har divisjonsleder på ordensavsnittet, Anders Faraasen, avsluttet kveldens første møte med politiets samarbeidspartnere. Natteravner, sikkerhetsvakter og ordensvakter. Alle skal være på jobb for en trygg hovedstad. De har alle direkte kontakt med politiet. Da er det viktig å snakke sammen før natten gjør sitt inntog.

Etter litt papirarbeid og opprydding i nye turnuslister, blir bilen klargjort. Utstyret sjekkes. Deretter står neste møte for tur. Anders skal ha parole med sine egne. Og han har sørget for godteri til alle.

- Det var så billig på Ikea! Bare 3,50 for hektoen, smiler han.

Ikke nok med det, for det er kake også. Det har seg sånn at dersom noen kommer for sent eller har andre bommerter, så må de bake kake.  Og selvfølgelig er det kaffe.

Stemningen er god mens politiet går igjennom nattas utfordringer. Det ser ut til å bli en helt vanlig fredagsnatt.

- Ta vare på dere selv og egen sikkerhet, formaner Anders. For akkurat dette er viktig for ham. Han vil ikke ha noen av sine menn skadd.

- For meg blir det personlig om noen blir skadet på jobb. Jeg har jo det overordnede ansvaret, sier han.


Stakk fra politiet

Anders' makker, Torleiv, setter seg bak rattet i politibilen. Fordi Anders er divisjonsleder, ønsker å ha tankene på mannskapene og nattens oppgaver,  ikke på kjøringen.

Men Anders liker å kjøre og har tidligere vært i Trafikkorpset, i tillegg til å være instruktør.

- Du skjønner vel hvorfor jeg kjører så pent og rolig? sier Torleiv.

Anders flirer, og forteller at han klarer å legge vekk instruktøren når han er på patrulje.

- Og jeg skulle gjerne kjørt litt mer jeg. Jeg har jo en liten forkjærlighet for det som går på to hjul, avslører han.

Men i helgene er det mye som skjer. Da er det viktig at han fokuserer på noe annet enn bil. Så er Torleiv en flink sjåfør, påpeker Anders.

De to liker å jobbe helg. Torleiv setter pris på at det skjer litt. Og Anders er glad for å kunne la papirarbeidet ligge og jobbe operativt.

Og en operativ natt blir det. Det går ikke lange tiden før Anders og Torleiv har satt seg i bilen før første oppdrag tikker inn. En mann ble tatt for å drikke på åpen gate. Men i stedet for å snakke med politiet, så stikker han av fra politibetjentene som har stoppet ham.

Blålysene settes på og Torleiv setter fart mot stedet.

Anders hopper ut av bilen, og Torleiv kjører rundt kvartalet. Etter en løpeøkt får politiet fatt i mannen som stakk av.

Han hadde fått panikk da politiet kom og stakk av forklarer mannen.

- Var det du som fikk tak i ham? spør Torleiv.

- Selvfølgelig var det dét, svarer Anders.

Mannen som stakk fra politiet ble hentet inn og tatt inn i marja.


Det er som kjent ikke lurt å stikke fra politiet. Mannen blir tatt med i bilen og kjøres til Karl Johans gate, der patruljen som pågrep ham har sin bil.

Det er en helt vanlig hendelse på en fredagskveld i Oslo. Flere av de «vanlige hendelsene blir det»

Brannalarm og vold

00.40: En eldre herremann ble nektet inngang på et utested i Karl Johan. Han var for full. Mannen hadde tatt opp en skrutrekker og sagt til dørvaktene at han skulle stikke alle islamister. Dørvaktene forsøkte å holde mannen til politiet kom, man mannen ville komme seg unna. Det ble et basketak før vaktene måtte legge mannen i bakken. Han skadet benet i tumultene. Anders og Torleiv kjører mannen til legevakten.

01.00: Brannalarmen i bygget til Sentrum scene går. En person har slått ut glasset til brannalarmen og trykket på knappen. Brannvesen rykker også ut. Mannen som satte i gang alarmen er ukjent, derfor kjører Anders og Torleiv videre.

Synderen som trykket på brannalarmen var forsvunnet.


01.15: En mann er slått ned i Bygdøy Alle. Han ligger på bakken. Våt og kald. Gjerningsmannen er satt inn i marja av Anders' og Torleivs kolleger. Fornærmede er ute av stand til å reise seg og ambulansen må hente ham. Anders snakker med den unge mannen inne i ambulansen.

Ingen av de impliserte vil anmelde forholdet. Det viser seg at de har en relasjon. Det er en lei episode.

Mannen som ble slått ned lå våt og kald igjen på bakken. Ambulansepersonell tok seg av ham.


Likevel er stemningen i bilen god. Anders og Torleiv prater, spøker litt og spiser smågodt. Det har Anders sørget å få med seg i bilen.

- Det er viktig å kunne både prate om alvorlige ting og ha litt humor. Om man ikke prater om ting, vil man etterhvert gå på en smell, sier Anders.

Han forteller at det å "åpne ventilen" er med på å tømme tankene og bearbeide enkelte hendelser politiet må rykke ut på.


01.50:
Det meldes om brann i Calmeyers gate. Politi og brannvesen sperrer gaten, og brannvesenet søker i bygget og bruker stigebilen for å komme opp i etasjene. Det er ingen brann å spore. Det viser seg at noen har stekt nattmaten sin litt for godt

Matlaging første til at alle nødetatene rykket ut. Det viste seg at det var matlaging som var årsaken.


02.00:
Ordensforstyrrelse ved en pub. En mann har slått til en annen, men ingen av partene vil anmelde hverandre. Anders og Torleiv snakker med hver sin kranglefant. Mannen som er slått til er oppbrakt og klarer ikke å roe seg. Anders er derimot roen selv. Tålmodig lytter han på mannen, som sliter med å forklare seg på grunn av språket.

Etter lange samtaler ber Anders mannen om å ta med seg kona og reise fra stedet.

Torleiv og Anders snakker med et vitne på stedet. De fikk løst situasjonen uten at noen ble pågrepet.


- Vi pleier å gjøre det beste ut av slike situasjoner, slik at det hele ender med en grei løsning for alle partene, sier Anders.

Halve natten er gått, og det er fortsatt en typisk fredagsnatt. Det er fylla som skaper problemene.

- Jeg er foreløpig ikke lei av fyllerøret og liker at det er mange oppdrag, sier Torleiv. Han har jobbet på Sentrum politistasjon siden 2011, før det har han vært litt i Moss og på Gjøvik.

Men det var til Oslo han ville. Her skjer det litt mer. Og journalisten skjønner ham godt. For Oslo er jo rett og slett fantastisk.

02:50: Anders og Torleiv står utenfor Ballroom, der har det vært bursdagsfest. Festglade mennesker kommer ut døren. Nattmat og nachspiel er viktige samtaler, og enkelte klarer ikke helt å bestemme seg for hva de vil. Derfor blir flere av dem værende utenfor stedet.

Flere av dem litt iltre, flere er irriterte på hverandre. Blant noen er stemningen amper, men de trekker seg unna når de ser politiet.

Det går noen minutter og flere av menneskene trekker seg nedover gaten. Kun 50 meter fra Anders og Torleiv smeller det.

En mann ligger på bakken, mens rundt fem personer er rundt ham. Enda flere er rundt dem igjen. Anders får fart på seg og løper ned mot den uoversiktlig mengden. Torleiv er hakk i hæl.

Situasjonen er uoversiktlig, og Anders drar fram batongen og roper. Da løses mengden opp, og flere løper avgårde. Det hele skjer nesten like fort som det starter.

Mannen som lå på bakken har også fått fart på seg.

Nå starter jobben med å samle inn personalia og forklaringer. Men det er ikke lett. De fleste har kommet seg unna.

Det ble iltert blant gjestene på bursdagsfesten.Brannslukning og slag

Situasjonen utenfor Ballroom virket uoversiktlig, men Anders og Torleiv er like rolige. Anders fomler med batongen som han ikke får lagt sammen, uansett hvor hardt han prøver.

- Nå må du gå med den sånn i hele kveld, flirer en kollega og peker på den lange stangen.

Anders ler tilbake, før han forklarer situasjonen:

- I sånne situasjoner så hjelper det ofte å rope, gi litt lyd, så løser folkemengden seg opp, uten de store problemene, sier han.

Anders gjør sjelden noe overilt. Han analyserer situasjonene han kommer i, og holder hodet kaldt.

- Jeg får sjelden høy puls. Men det er klart at dersom vi får væpnede oppdrag og liknende, så er man ganske skjerpet, sier Anders.

Torleiv er like rolig, og smilet er sjelden langt unna. Det kan virke som om han får de han snakker med til å slappe av og senke skuldrene. Kanskje det er fordi han gjerne smiler til dem han møter?

03.30: En mann har sprayet rundt seg med et brannslokningsapparat ved rådhusplassen. Bymiljøetatens ordensvakter har fått tak i apparatet. Mannen skal ha hevdet at det er hans, men da politiet ble kontaktet, stakk han av. Til og med Bymiljøetatens bil har fått en omgang med pulverapparatet. Apparatet blir lagt i bilen.

- Det går rett i vaskekjelleren nå, sier en av ordensvaktene.

04.00: En taxisjåfør stopper politiet og forteller om en slåsskamp. En mann med krykker har slått rundt seg og en annen mann har angivelig slått til ham.

Den angivelige gjerningsmannen nekter for å ha slått mannen med krykker. Og mannen med krykker snakker omtrent ikke språket og vil helst gå vekk fra politiet. Igjen blir partene sendt til hvert sitt.

"Fyllefella"

- Dette er en vanlig fredagsnatt. Ikke de helt store hendelsene, men mye fyllerør, forteller Anders. Han er litt oppgitt over at flere går i «fyllefellen» helg etter helg.

- Det er jo noen som ikke tåler alkohol. Enda de er klar over det, så drikker de like mye hver helg, sier han.

- Med tanke på hvor mange tusen som faktisk er ute, så er de fleste ute for å bare ha det gøy. Så er det likevel noen få som lager kvalm. Når de gjør noe galt, så merkes det jo godt, sier Anders.

Smilene sitter løst.


Klokken er nærmere halv fem. Det er roligere i hovedstaden. De fleste har kommet seg i hus. Regnet gjør at det er de færreste som ønsker å holde seg ute. Ute er det en og annen sjel som kan skimtes i mørket. Ellers preges hovedstaden av taxier.

- Om sommeren er det annerledes. Da er folk gjerne ute til tidlig morgen, sier Torleiv.

- De vil nyte fine sommernetter, legger Anders til.

De to virker overraskende våkne. Til tross for at de sikkert er passe våte etter regnet, og det har vært mye å følge med på. Likevel er det en stund til vakten er ferdig.

- Skal vi stikke inn og spise litt? spør Torleiv.

De setter kurs mot stasjonen. Mat må en ha, selv om det er natt.

Uten mat og drikke, duger helten ikke. Og er de heldige, er det fortsatt litt kake igjen, før de skal fortsette natten ute i regnet.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere