RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

 
 

Vold mot prostituerte

Pro Sentret har nylig aviklet sin "Voldsuke" i forbindelse med en ny rapport om voldserfaringene til kvinner i prostitusjon - "Fritt Vilt". Rapporten viser at kvinnene er utsatt for mye vold, trusler og trakassering.

I forbindelse med lanseringen ble det avviklet to møter mellom brukere og andre aktører, blant annet politi, Oslo krisesenter, justisminister Knut Storberget, byråd Sylvi Listhaug og andre politikere.

Mer utsatt

Liv Jessen, leder ved Pro Sentret holdt en innledning. Hun slo fast at kvinnene i prostitusjonen er mer utsatt for vold enn kvinner flest. 72 % av kvinnene i denne undersøkelsen sier de har vært utsatt for vold, trusler eller trakassering både i og utenfor prostitusjonen.

Dette er mer enn dobbelt så mye som kvinner flest i Oslo.

Store endringer

Prostitusjonsmarkedet har i noen år vært gjennom store endringer; et stadig økende innslag av migrerende prostituerte, særlig fra Afrika og Øst Europa, en geografisk utvidelse av prostitusjonsarenaene, en mer organisert virksomhet, stor konkurranse og mer mobilitet.

- I det hele tatt et mer omskiftelig og hurtig tilpasset marked krever at vi kontinuerlig oppdaterer vår kunnskap for å kunne gi god og adekvat hjelp til de som selger sex, sa Liv Jessen.

Hun fortalte at den nye voldsundersøkelsen er et forsøk på å skaffe mer nøyaktig viten om volden blant kvinner i prostitusjon både for å sette inn tiltak nå men også for å forebygge en forverret situasjon etter 2009 hvor Norge innfører ny lov om forbud mot å kjøpe seksuelle tjenester.

Fritt vilt

Hensikten med den nye loven er naturligvis å begrense eller ødelegge markedet.

- Selv om noen kvinner vil benytte denne anledningen til å hoppe av karusellen, må vi være på vakt mot en forverring for de som av forskjellige grunner ikke kan eller vil slutte. Vår oppgave er å bistå og hjelpe kvinnene uavhengig av regelverk. Til det må vi mobilisere alle gode, humane krefter i samfunnet til en dugnad for å inkludere framfor å støte ut. Vi må gjøre vårt for at de som blir igjen i prostitusjonen ikke blir FRITT VILT, sa Liv Jessen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere