*Nettavisen* Nyheter.

Vold til Milano

Lampa «Squid» og stolen «Stealth Lounge» stilles ut på møbelmessa «Salone Internazionale del mobile» i Milano i april.

Håkon Vold (25) fra Ellingsrudåsen satser på en karriere som signaturdesigner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ut i verden: Håkon Vold er ikke redd for lange arbeidsdager, så lenge han har det morsomt på jobb. Her med modell av den kommende utstillingen.

KJELLER: Sammen med makkeren Petter Skogstad er han invitert til to store møbelmesser denne våren. «Furniture fair» foregår i Stockholm 6.- 10. februar, mens «Salone Internazionale del mobile» er lagt til Milano 16.- 21. april.

Det var et tynt nåløye å komme gjennom. Det er kun 400-500 fra hele verden som får delta på messa i Milano. Der håper vi at folk skal få øynene opp for oss, sier Vold.

Han holder på å ta en bachelorgrad i produktdesign ved Høgskolen i Akershus. Når han og Skogstad er ferdige til sommeren, starter de firmaet «Skogstad/Vold».

Gode samarbeidspartnere

Vold er tidligere utdanna grafisk trykker, og jobber ved siden av studiene ved Kampen Grafisk. Han har også bakgrunn som maskintekniker.

Jeg håper dette vil hjelpe meg videre. Det gir meg uansett noe å falle tilbake på.

Toppkarakterer fra Høgskolen tyder imidlertid på at han har havna på rett hylle.

Jeg har fått mange gode tilbakemeldinger på det jeg har gjort, og det har fått meg til å satse videre. I tillegg jobber jeg og Petter Skogstad veldig bra sammen, og det er også en trygghet, sier Vold.

På møbelmessene skal teamet blant annet stille ut stolen «Stealth Lounge» og lampa «Squid».

Hovedattraksjonen blir stolen som vi har utarbeida sammen. Vi har hentet inspirasjon til formen fra amerikanske kampfly. Disse er bygget opp av geometriske flater som gjør dem usynlige på radar, forteller Vold.

Flere samarbeidspartnere har bidratt til utforming av den spesielle stolen som er ment for offentlig bruk, som til eksempel venteværelser.

Vi er veldig takknemlige for den hjelpen vi har fått, og håper å opprettholde kontakten. De gjør oss en tjeneste nå, og så kan de kanskje tjene litt på oss i lengden.

Produktene er slett ikke billige å utvikle, men det hjelper godt med støtte fra bekjente og samarbeidspartnere.

Vi har vært heldige. Stolen ville for eksempel blitt tre ganger så dyr uten hjelpen vi har fått, sier han.

Lampa består av det nyeste innen LED-teknologi som lyskilde, nemlig RGB dioder.

Den gir mer stemningslys enn andre lamper. Den kan fjernstyres, og skifter farge automatisk etter hva den er programmert til. Jeg er inspirert av virvelløse sjødyr, som blekksprut og maneter, forteller Vold.

Ny teknologi

Vår filosofi er at vi bør satse på ny teknologi og nye produksjonsmetoder. Vi liker å holde designen vår ren ved å blande estetikk og funksjon, sier Håkon Vold.

Som produktdesigner kan han designe alt fra møbler, interiørartikler og glass, til eksempelvis røykvarslere og konfekt.

Håper du å kunne leve av dette?

Ja, men det er vanskelig. Bare på høgskolen her blir det utdanna 30-40 nye produktdesignere hvert år. Jeg regner med å måtte ha fulltidsjobb ved siden av de første årene. Gullfuglen er ikke skutt med én gang. Vi har en lang vei å gå. Det er mye jobb, men hvis man først lykkes, kan man få stor avkastning.

Hvilke ambisjoner har du?

Ambisjonene er høye. Jeg håper selvsagt å kunne leve av dette fra første dag, men forventer det ikke. Det er ingen som kommer hit til høgskolen for å «head-hunte» deg. Man må selv gjøre noe for karrieren, og for å opparbeide seg et navn. Min målsetting er å bli signaturdesigner, i motsetning til å jobbe for et firma, hvor man ikke har den samme synligheten.

Hva får deg til å satse på et såpass usikkert yrke?

Jeg liker å å komme med ideer, og utviklingsfasen er utfordrende. Det blir lange arbeidsdager, gjerne opptil 13 timer hver dag. Det er mye jobb, men det er også morsomt. Jeg har alltid hatt en målsetting om å kunne ha det morsomt på jobb, og det har jeg nå, smiler han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag