RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Voldtekter må oppklares

nn Det er en økende uro blant mange kvinner i Oslo sentrum. En brutal voldtektsmann er på frifot.

nn I helgen skjedde det igjen. I løpet av et kort tidsrom ble to kvinner forsøkt voldtatt og en tredje kvinne rispet i ansiktet med kniv øst i Oslo natt til søndag. De brutale overfallene skjedde innenfor en radius på bare 200 meter og innenfor et begrenset tidsrom.

nn 14 kvinner er voldtatt eller forsøkt voldtatt i sentrum av hovedstaden bare siden nyttår. En voldtekt er alltid alvorlig, også som en enkeltstående handling. Men når Oslo rystes av så mange overfallsvoldtekter i løpet av kort tid, snakker vi om en ekstra alvorlig situasjon. Den griper inn i trygghetsfølelsen til kvinner som beveger seg i sentrum om kveldene. Det er en situasjon samfunnet må få kontroll over.

nn Politiet ser ikke bort fra at flere av voldtektene og overfallene i vinter er begått av en og samme mann. Det som skjedde i helgen, med tre overfall innenfor et så lite område, peker også i den retning.

Vi vet at politiet nå jobber på spreng med å oppklare disse sakene. DNA-spor er sikret, og i helgen var det også nye vitneobservasjoner som kan hjelpe politiet i arbeidet med oppklaringen. Vi forventer at det ikke spares på noe når disse sakene skal oppklares.

nn Det har vært tilløp til debatt om hva som skal til for at kvinner skal kunne bevege seg trygt i Oslo sentrum etter mørkets frembrudd. Vi er i hvert fall enige med de som sier at det først og fremst er samfunnets ansvar å sørge for at voldtekter blir oppklart og gjerningsmennene pågrepet og straffet. Når en slik situasjon utvikler seg over tid, uten at noen av sakene blir oppklart, skaper det en utrygghet hos alle.

nn 14 overfall med voldtekt eller forsøk på voldtekt er mye i et lite område av Oslo sentrum. Det er derfor forstemmende hvor få tips som hittil er kommet fra publikum. Søndagen endret noe på dette, da det kom et signalement på det politiet omtaler som en "voldelig, brutal og farlig mann". Mannen som står bak helgens overfall skal være rundt 1,80 m høy, mellom 20-25 år gammel, ha lys hettegenser, svart jakke og svart lue. Han er trolig av afrikansk opprinnelse.

nn La oss håpe det ikke er veldig lenge før alle sakene fra januar og februar har fått sin oppklaring. Kvinner skal kunne bevege seg fritt og trygt i "byen med det store hjertet", også på kveldstid i sentrum.

Det er en situasjon samfunnet må få kontroll over

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere