RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Voldtektsofre kan miste alt


IKKE FORNØYD:Herdis Magerøy er skuffet over byrådet. ARKIVFOTO: Bjørn Lecomte
IKKE FORNØYD:Herdis Magerøy er skuffet over byrådet. ARKIVFOTO: Bjørn Lecomte
DIXI Ressurssenter for voldtatte mister 500.000 kroner i støtte. Dette er katastrofalt for brukerne, ifølge lederen.

VIKA: Onsdag i forrige uke ble det klart at DIXI Ressurssenter mister 500.000 kroner i støtte, hvis budsjettforslaget blir endelig. Som det eneste lavterskeltilbudet for voldtatte menn og kvinner kan dette få fatale konsekvenser.

I budsjettforslaget er det klart at tre millioner videreføres til drift av voldtektsmottak på legevakten.

Dette er katastrofalt for oss, for brukerne og for de pårørende, sier Herdis Magerøy ved DIXI.

Lamslått, men vil kjempe

Da Østkantavisa snakket med Magerøy, hadde hun nylig fått beskjeden. Hun reagerer med sjokk og vantro.

Behovet for selvhjelp har en dokumentert økning fra år til år. Vi er det eneste lavterskeltilbudet i Norge. At politikerne kan velge vekk dette, er forferdelig. Men vi skal kjempe med nebb og klør, forteller Magerøy.

Driverne av senteret jobber med å drøfte og finne løsninger på tapet. De ønsker ikke å slutte å kjempe for de mange brukerne som har fått hjelp gjennom flere år.

Politikerne tar ikke voldtatte på alvor. Det finnes ingen andre etablerte hjelpetilbud. Et slikt senter bør finnes i hver by. DIXI finnes kun i to byer, og så velger de det bort. Det er horribelt, sier Magerøy opprørt.

DIXI fikk ingen begrunnelse for tapet av støtte, og Magerøy undrer seg hva Sylvi Listhaug tenker om situasjonen.

Vi ble lamslått. I øyeblikket ligger alt i tvil, men uansett gir vi oss ikke. Vi har støttespillere og samarbeidspartnere som også vil reagere, avslutter hun.

Ikke mistet støtte

Vi har ikke trukket noe fra støtten. De 500.000 kronene det er snakk om, er en ekstra bevilling senteret fikk i fjor. Dette var et engangstilfelle. I år får DIXI den støtten som de har ligget på hele tiden. Altså er ikke noe tatt fra dem, men byrådet har ikke gitt senteret ekstra bevilling i år, sier Jøran Kallmyr, sekretær for sosial- og velferdsbyråden.

Byråd Sylvi Listhaug bekrefter dette.

Det var en ekstra bevilling, som ikke blir videreført. Dette handler om prioriteringssaker, og i år er det eldreomsorgen som prioriteres, sier Listhaug.
Magerøy motsier byrådsavdelingen. Dette er ikke snakk om ekstra bevilling, mener hun.

Hold saken varm

Leder for Helse- og sosialkomiteen, Henning Holstad, sier at budsjettet er ikke ferdig og at bystyret både skal vedta og komme med endringer.

Jeg tror ikke de skal ta sorgene på forskudd, og de kan nok slappe litt av. Jeg oppfordrer senteret til å sende brev til alle bystyrets grupper hvor de forteller om behovet og beløpet de trenger. Slaget er ikke over, sier han.

Holstad mener at DIXI er et viktig tiltak som fortjener å få sitt.

Jeg er klar over problematikken når det kommer til hjelp til voldtektsofre. Dette er viktig, og jeg skal gjøre mitt for at dette skal gå. Når bystyret vedtar budsjettet, blir det jo flyttet litt bevillinger frem og tilbake. Vi i de borgerlige partiene har vært flinke de siste årene til å plusse på litt på viktige tiltak, avslutter han og understreker viktigheten med en anmodning til bystyret fra DIXI.

Hold saken varm, råder han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere