*Nettavisen* Nyheter.

Voldtektstiltalt hevder han sov

John Christian Elden forsvarer 27-åringen som hevder han sov da han skal ha voldtatt en kvinne. Foto: Foto: Øystein Dahl Johansen

Tiltalte i voldtektssaken er stort sett enig i offerets forklaring, men selv husker han ingenting. Han mener voldtekten skjedde i søvne.

OSLO (Nettavisen): Den 27 år gamle mannen er tiltalt for å ha voldtatt en kvinne etter en fest på Grünerløkka i Oslo i 2011.

Onsdag morgen fortalte kvinnen om marerittet hun opplevde da mannen stakk fingrene inn i munnen hennes, sa «Jeg bare må. Jeg bare må», og voldtok henne.

– Jeg knytter full lit til det hun sier om hva som faktisk skjedde, men det hun beskriver er også så jævlig. Jeg ville aldri skadet en jente, sa mannen i Oslo tingrett.

Fått hjelp mot søvngjengeri

– Det som spiser meg opp nå, og som har holdt meg våken om nettene, er at jeg kanskje burde ha tenkt at det kunne skje. Det ville ikke vært så nærliggende at det kunne skje noe seksuelt, men det var mer at jeg kunne sette fyr på leilighetene eller ødelegge noe, sa han.

27-åringen fortalte om en rekke hendelser som hadde skjedd mens han sov. Han hadde knust en datamaskin og en gang hadde han ødelagt alle lyspærene i stuen, i søvne.

Han hadde også hatt flere hendelser der han hadde innledet og gjennomført seksuelle handlinger med kjæresten i søvne, og i forbindelse med jobben hadde han gått rundt og spurt mennesker i situasjoner som folk hadde opplevd som truende.

Han fortalte at han har skreket til kjæresten i søvne, løpt gjennom et vindu og vært på nippet til å hoppe ut av et annet. Han får i dag oppfølging fra psykolog for å lære å håndtere søvngjengeriet.

– Det var veldig hyggelig

Den aktuelle kvelden hadde han vært på fest på Grünerløkka og blitt kjent med den fornærmede som var på en fest i en annen leilighet i bygården.

– Det var første gang på lenge jeg hadde vært med på festligheter så det var veldig hyggelig å være der, fortalte mannen.

Han og den fornærmede kvinnen hadde snakket lite den kvelden, og hun hadde hatt et godt øye til en annen på festen.

På morgenen ble de enige om at han kunne sove i sengen hennes. De hadde da begge klærne på.

– Jeg husker at vi pusset tennene og tullet og snakket litt der på senga.

– Det var ingen baktanke med det i det hele tatt. Det var utelukkende en praktisk løsning, sa tiltalte

– Husker et voldsomt skrik

Tiltalte sa i retten at han kan huske at han kilte kvinnen i håret eller på ryggen, og at hun mente det kunne virke som en tilnærming. Han var imidlertid uenig og sier han ikke hadde noen baktanker.

– Hvis jeg tenker tilbake, så klarer jeg å få fram en tanke om at man ligger i mørke, inntil hverandre. Det neste jeg husker er et voldsomt skrik og at jeg bråvåkner og ruller ut av senga, og at hun hopper over meg og løper mot døra. Så traff det meg som et lyn at det må ha vært meg hun var redd for.

Mannen beskriver det som når han har gått i søvne og blir kastet inn i virkeligheten.

– Jeg sto der i rommet og tenkte at «jeg sover nå. Nå må du våkne nå må du våkne», men jeg våknet åpenbart ikke.

– Kan ha vært en del av drømmen

Også i dag opplever han det som skjedde videre som en ute-av-seg-selv-opplevelse. Han ga førerkortet sitt til en kvinne som var i leiligheten. Politiet kom raskt og han snakket lenge med politiet inne på toalettet.

Der inne fortalte han blant annet at hun hadde tatt på ham, og gnidd seg inntil ham, og at han skammet seg over å ha fått tidlig utløsning. Dette er noe han opplever å erindre i dag også.

– Men nå har jeg kvernet og kvernet på dette så lenge slik at minnene har blitt til grøt, sa han i Oslo tingrett.

– I dag hører jeg at hun sier det ikke skjedde, og det kan veldig godt ha vært en del av drømmen jeg har hatt, sa mannen i tingretten onsdag.

Mannen har også i dag vanskelig for å forstå at han hadde samleie med kvinnen i søvne.

Mannen har nektet straffskyld.

Spørsmålet Oslo tingrett vil ta stilling til i denne straffesaken, er om mannen virkelig var bevisstløs i gjerningsøyeblikket, eller om han er ved bevissthet og dermed kan straffes for voldtekten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.