Gå til sidens hovedinnhold

Von Roll leverer ny ovnslinje

Energigjenvinningsetaten har signert en avtale verdt 725 millioner kroner med sveitsiske Von Roll INOVA.

SENTRUM: De to avtalene som ble signert tirsdag omfatter kjøp av ny ovnslinje og tilhørende renseanlegg. Energigjenvinningsetaten (EGE) oppgir at avtalene er verdt om lag 725 millioner kroner, det inkluderer også opsjoner. Dette er en av de største avtalene Oslo kommune vil inngå i 2009.

Fornybar energi

Oslo kommune har ambisiøse klimamål, og ett av målene er å fordoble forbrenningskapasiteten. Samtidig er det viktig at mer av energien kommer fra fornybare kilder. Den nye ovnslinjen gjør at Oslo kommune øker produksjonen av fjernvarme og elektrisitet fra restavfall fra 500 til 750 GWh årlig. I 2012 vil energigjenvinning av søpla vår gi varme til 55 000 boenheter.

Moderne anlegg

EGE oppgir at anlegget de kjøper av Von Roll INOVA er basert på topp moderne teknologi og gir beste grad av energigjenvinning og røykgassrensing som er mulig å få.

Vi har godt håp om å klare å følge tidsplanen og de tekniske kravene som er stilt oss, sa Von Rolls direktør Georg Silbermann før signeringen. Anlegget skal være ferdig i 2011.

Strengere utslippskrav

EGE har satt en rekke krav til det nye renseanlegget:

Halvere utslipp av dioksiner i forhold til dagens krav i utslippstillatelsen.

Utslipp av nitrogenoksider skal ned under 10 % av dagens krav.

Utslipp av svoveldioksider skal ned under 20% av dagens krav.

Bedre utnyttelse

Kravene i den nye kontrakten vil føre til kraftige miljøforbedringer bare på den nye delen av anlegget, men etaten opplyser til Nordstrands Blad at de utreder mulighetene for å oppgradere det gamle renseanlegget også.

Samlet vil det nye anlegget også ha en høyere grad av energigjenvinning. I dag har anlegget på Klemetsrud en gjenvinningsgrad på 65%, mens det tilsvarende anlegget på Haraldrud er oppe i 85%. Når fjernvarmen fra Klemetsrud seinere i år kobles på et felles nett vil gjenvinningsgraden øke, og på sikt kan den komme opp mot 90%.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger