RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vondt dykk i historien


STOLTE: Ada Lunde, Tyra Nyborg, Katrine Stake og Andrea Bakken er stolte av oppgaven, og mette på opplevelser etter tre hektiske forskningsprisdager. Lærer Knut Erik Aarvolll er imponert over elevene sine.
STOLTE: Ada Lunde, Tyra Nyborg, Katrine Stake og Andrea Bakken er stolte av oppgaven, og mette på opplevelser etter tre hektiske forskningsprisdager. Lærer Knut Erik Aarvolll er imponert over elevene sine. Foto: FOTO: Cathrine Brynildsen
Som oslofolk flest visste Elvebakken-elevene lite om Victoria Terrasse. Det ble det en Holbergpris av.

ELVEBAKKEN: – Det har vært en spennende periode. Inntrykkene har strømmet på.


Hverken Tyra Nyborg eller de tre venninnene hennes har landet helt ennå. Sammen står de bak studien «Victoria Terrasse» som forrige uke brakte dem til Bergen og tredjeplass i konkurransen «Holbergprisen i skolen».

Les også: Tok prisen med søskenforskning

Proft opplegg

– Det var noen staselige dager, oppsummerer Katrine Stake.

Hun og venninnene fortreller om middager med forskere, foredrag med Holbergprisvinner Bruno Latour, og foredrag for de andre finalistene i skolekonkurransen.

– Og siden Katrine har vært på utveksling fikk hun holde innlegg om prosjektet under festmiddagen, smiler Andrea Bakken.

LES OGSÅ: Fredsdue eller krigshelt?

Det folk ikke vet

Oppgaven fra Holbergjuryen var vid: Under temaet «stedsidentitet» var det opp til elevene å finne et tema.

– Vi googlet 2. verdenskrig og Oslo, og fant masse informasjon vi ikke kjente til. Victoria Terrasse hadde en historie som fascinerte, forteller Stake.

Deretter intervjuet jentene folk på gaten, og fant ut at folk flest hadde forsvinnende lite tilknytning til det gamle leilighets- og kontorkomplekset.

– Mange så på det som en gjennomgangspassasje til Aker Brygge, forklarer Nyborg.

LES OGSÅ: «Kjakan»-statuen forsvant

Fengslende historie

Forskningsferden førte dem sammen med politifolk, UD-ansatte og historielærere, for å nevne noen. Mest spennende var møtet med krigsveteraner.

– En av dem vi møtte hadde sittet fengslet der, forteller Bakken.

– Han ville ikke gå i dybden, men han ga oss et lite innblikk i grusomhetene, supplerer Nyborg, og skutter seg ved tanken.

LES OGSÅ: «Bøddelens datter» på sannhetssøken

Stolt lærer

Gruppens lærer Knut Erik Aarvoll skryter av elevene sine:

– Jeg har lært mye av dem. Forskning handler om å bruke seg selv og sine evner for å finne ut av ting, og det mestrer de godt, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere