RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vær hilset, Godtfolk!

Der godtfolk bor, kommer godtfolk til. Alle kan være godtfolk. Det mener de fire jentene fra teatertruppen som nettopp bærer navnet "Godtfolk". 24. september står de på scenen på Cosmopolite.

Majorstuen: På verandaen foran en rødmalt gammel villa i Jacob Aalls gate sitter truppen samlet. De er selvutnevnte godtfolk, men om de faktisk er bra folk, vet de ikke helt selv. Det gjenstår å se. Men de tror det.

Nå må vi jo leve opp til navnet vårt, smiler de.

Ikke Dizzie

Kvartetten består av Edda Grjotheim (24), Tina Smeby (24), Kaja Slotnæs (23) og Julia Pettersen (23). Sammen skal de lage revy. Men jentene selv vil helst unngå akkurat denne merkelappen.

Da vi satte oss ned for å finne ut hva slags forestilling vi ønsket å lage, endte vi i revygata. Men vi liker ikke å kalle det revy. Det er ikke Dizzie Tunes, smiler Julia.

For to år siden begynte firerbanden å danne grunnlaget for forestillingen de i september setter opp på Cosmopolite.

Vi har jobbet med dette i to år, men det er klart det har vært mye prat før vi kom ordentlig i gang, smiler Tina.

Du kan kalle det "barnestjernesyndromet". Vi har alle holdt på med revy og teater, men etter hvert som vi ble eldre falt vi inn i studietralten. Noen på Blindern, noen andre steder. På et tidspunkt tok vi affære, sier Edda.

Det handler i stor grad om å ta en utfordring. Vi har alle jobbet under andre folk, både bra og dårlige, men har kommet dit at vi vil lage noe selv.


Hvor ble det av Gro?

Alle har bakgrunn fra revyscenen. På Foss, Fagerborg og Nissen videregående skoler har de alle stått i spotlighten. De har erfaringer fra regi, dans, teater og film. Med hjelp fra instruktør Håkon Herresdal skriver de tekster og sketsjer selv.

Når man sitter atter en gang og er misfornøyd med at Aylar får enda et førstesideoppslag, er det på tide å gjøre noe aktivt. Pia Haraldsen får ikke lov til å få mer spalteplass enn oss, ler Edda.

Det er så mange dårlige forbilder ute og går.

Hvor ble det av Gro? skyter Tina inn.

Er dere gode forbilder?

Vi er menneskelige forbilder, sier Tina.

Vi har også dårlige egenskaper. De kommer kanskje ekstra tydelig frem når man jobber tett på tre venninner over lengre tid, sier Julia.

I følge de fire jentene er ikke godtfolk feilfrie. Det skal være rom for normalitet, rom for feil.

Vi føler likevel vi har noe å si, sier Kaja.


På "Godtfolks" premisser

Når sceneteppe trekkes til siden står de fire jentene klare for å vise en forestilling på egne premisser. De har tillatt seg å være akkurat som de er.

Det reflekteres selvfølgelig i forestillingen vår. Det er ikke Gudrun på 80 år som skal underholdes, sier Tina

Hun kommer jo ikke, ler Edda, men retter seg opp: Nei, det skal være rom for henne også. Det er klart at også besteforeldregenerasjonen skal kunne få mulighet til å ta en titt inn i vår hverdag. Vi er ærlige på alderen vår, hvor vi er og hvor vi kommer fra. Dette er vår humor.

- Dere er fire jenter som entrer scenen 24. september. Kvinnesaksforkjempere?

Det er så utrolig nittitallet! smiler Edda.

Vi er ingen frontkjempere for kvinner. Vi er frontkjempere for godtfolk. kan Tina forklare.

Og er det noe jentene skal bevise, er det i så måte ovenfor seg selv. Før det er for sent.

Før vi blir så gamle at vi begynner å kalle oss damer og ikke jenter.


Åtte tomme hender og en idé

Jentene har gjort alt arbeidet selv.

Vi er idealister. Vi har mannet oss opp til å tro på at vi er flinke nok, at konseptet er bra nok og at andre også burde synes det. Det er klart det er dritskummelt! Men vi ønsker ikke sette noen skjelvsettende vibber i befolkningen. Vi håper folk kommer og tar seg en øl før forestillingen, ser showet og kanskje tar en øl til etterpå. Uten at det skal handle så mye om øl, sier Edda.

Og i følge "Godtfolk" trenger ikke humor nødvendigvis ha politisk brodd. Man trenger heller ikke spøke om hvor stor rumpe man har eller pinlige seksuelle episoder for å være morsom.

Vi prøver adressere andre temaer. "Godtfolk" er et konsept i seg selv. Vi ønsker ikke påstå så mye, men være ydmyke og kanskje stille noen spørsmål, sier Tina.

Men vi er jo klare over at vi har det fryktinngytende godt og det er ingenting som er vanskeligere å ta utgangspunkt i.


Lite klirring i kassa

Oslo er en stor by hvor det ikke bare er lett å få ting til uten penger, forteller jentene som har brukt sine kontakter for det de er verdt.

Vi sitter igjen og skylder en del tjenester for å si det sånn, smiler Tina.

Og det blir nok ikke det store overskuddet etter endt show.

Vi prøver oss med tre forestillinger nå til å begynne med, så får vi se hva som skjer. Dette er ikke noe å bli rik av, sier Edda.

Målet er å få solgt showet til et cruise i Karibia. Det ville vært bra, ler Julia.For informasjon om billetter, sjekk ut www.godtfolk.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere