RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vrikker seg glade

En del myter ble tilbakevist, samtidig som publikum fikk det de betalte for; eksotisk dans til orientalske rytmer.

Furuset: Du kjenner følelsen, du må så på do at du kniper alle musklene i hele kroppen. Tenk deg at du gjør det samtidig som du rister på alt fra knærne til skuldrene samtidig som du sensuelt vrikker på hoftene i takt til musikken. Vanskelig sa du?
Når Madam Qadams magedanskurs hadde elevaften sist søndag var det akkurat det de 17 danserne gjorde. Likevel ser det absolutt ikke forknytt og vondt ut, tvert i mot ser det veldig enkelt ut, noe som kanskje betyr at de er i ferd med å beherske teknikken.
- For å bli en god magedanser må man mestre ulike danser og ulike stilarter, men det tar noen år før man er der, sa Madam Qadam, eller Laila som hun heter når hun ikke danser.

Hollywood

Laila har danset og undervist magedans i til sammen 11 år, og har lært kunsten på forskjellige steder rundt om i hele verden. Siste del av artistnavnet hennes, Qadam betyr føtter på arabisk, og skal ifølge madammen selv vise til hennes fokus på skadefri trening.
- Det er en skånsom trening. Dansen er veldig bra for plager i skuldre, rygg og bekken blant annet. I tillegg passer den for kvinner i alle aldere, kroppsfasonger og med ulik kondis, sier hun.
Søndag fikk publikum se ulike varianter av den orientalske kulturdansen som vi i nord kjenner som magedans. Imidlertid er begrepet magedans med drakter som viser mye mage litt misvisende ifølge Madam Qadam.
- Det var Hollywood som skapte magedansen på 20-tallet. De blandet kortene litt og tok utgangspunkt i den indiske sarien når de skulle ha orientalsk dans i sine filmer. Men i landene hvor dansen kommer fra er det ikke en gang lov med bar mage, så det er et fenomen fra vesten, sa hun.

Gammel dans, ny glede

Den orientalske dansen er en av de eldste kulturdansene som finnes, faktisk rundt 7000 år gammel. Opprinnelsen er ukjent, noen tror den kommer fra Egypt, mens andre tror den kommer fra India og at den ble spredt med sigøynere. Dagens vestlige versjon er inspirert av Midtøsten, Nord-Afrika og Tyrkia. Når danserne entrer gulvet klirrer det i myntbelter og blinker i glitrende drakter, og når elevene viste sine kunster søndag var det tydelig at også norske stive hofter kan mykes opp med de rette teknikkene. Likevel er kanskje det aller viktigste gleden danserne føler.
- Magedans er et uttrykk for glede, man blir rett og slett glad av å danse. Også har vi det veldig sosialt her. Vi går på konserter sammen og vi går ut og spiser sammen, i tillegg til at vi selvfølgelig danser sammen, avslutter Madam Qadam.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere