Vurderer å avlyse Melafestivalen

MANGFOLD: Melafestivalen er preget av mangfold og fremmer ulike kulturer. Nå vurderer de om de må avlyse hele arrangementet, som skal starte allerede førstkommende torsdag.

MANGFOLD: Melafestivalen er preget av mangfold og fremmer ulike kulturer. Nå vurderer de om de må avlyse hele arrangementet, som skal starte allerede førstkommende torsdag. Foto: Arkivfoto

Melafestivalen avgjør i ettermiddag om de skal gjennomføre den fire dager lange festivalen, som skal starte torsdag 28. juli.

BARN: Melafestivalen har også fokus på barnas verden. Foto: Arkivfoto

ARTIST: Omer Bhatti, alias O-Bee, fra Holmlia skal opptre på Melafestivalen. Foto: Arkivfoto

AVLYSE?: Festivalsjef Khalid Salimi avventer om de skal avlyse årets Melafestival. Foto: Arkivfoto

OSLO: – Vi avventer råd fra politiet om vi skal gjennomføre årets Melafestival. Vi skal ha et styremøte klokken 14 og tar den endelige avgjørelsen da, sier festivalsjef Khalid Salimi til dittOslo.no.

Etter alle de tragiske hendelsene fredag har festivalledelsen stor empati for de som er rammet.

Dyp sorg

– Vi som jobber med Melafestivalen er i dyp sorg etter det tragiske som har rammet Utøya og Oslo. Vi tenker på de etterlatte og alle som er rammet av disse grusomme hendelsene. Ledelsen vurderer situasjonen nøye og vi vil forholde oss til norske myndigheters anbefalinger. Dere blir informert fortløpende, skriver festivalsjefen på nettsiden melafestivalen.no.

– Mela er samhold, Mela er solidaritet, Mela er å omfavne andre mennesker. Mela er å bli kjent med hverandres kultur og det skal fortsatt være i sentrum når vi går videre etter denne hendelsen, skriver de videre.

Representerer samholdet

– Mela i seg selv er ikke viktig, men det Mela står for, er. Gjennom ti år har Mela vist hvor viktig det er at folk er sammen. Folk bygger møteplasser, uavhengig av hvor de kommer fra. Det er det som har blitt angrepet. Mela er dedikert til fellesskapet, til samholdet. Melafestivalen representerer motsetningen til det som skjedde.

Store stjerner

Det er et omfattende program den ti år gamle festivalen har planlagt.

Åpningsforestillingen «Flow of Freedom» skal være i Operaen torsdag 28. juli. Forestillingen skal speile Mela gjennom årene som har gått. Det vil bli en sammensmelting av dans, poesi og musikk. Den skal beskrive lengselen etter frihet. Den kjenner ingen grenser, ingen kjønn, rase eller etnisitet. Dette er en evig kamp hvor enkelte mennesker også må være agent for sin egen frigjøring, i samspill med foreldre, en elsker, en makthaver. Kampen for frihet foregår ikke bare i forbindelse med en konflikt, men også i samspill med motstanderen.

– Vi ser konturene av denne utviklingen også i den arabiske verden. I disse landene har våre vestlige stereotypier om den muslimske verden blitt utfordret: et fredelig opprør i selvbestemmelsens navn, rettferdighet og frihet, heller enn ekstremisme. The Flow of Freedom kan verken stoppes eller suges inn i menneskeskapte konstruksjoner. Den er vedvarende og evig som bølgene på havet eller sanden i ørkenen, skriver festivalen i programmet.

Storskjerm

Forestillingen skal overføres direkte på storskjermene på Rådhusplassen fra kl. 17. Medvirkende i åpningsforestillingen er Betrand Besigye, Sain Zahoor, Linton Kwesi Johnson, som er en av en av pilarene i reggaehistorien, Nuisha Almassian, Amalie Hyun Ju Eggen, Sher Miandad Qawwal, Amina Sewali og Cairo-Kee.

På hovedscenen på Rådhusplassen er artister som Ky-Mani Marley, som er Bob Marleys nest yngste sønn, Karpe Diem, Alpha Blondy, som er en av Afrikas største reggaestjerner, Orchestre National de Barbes, El General, Papon, Arif Lohar & EIC, Electrocutango og Panjabi MC ventet i løpet av festivalen Det er også artistene Jazzy B, Cairokee, WoCalling, Ciwan Haco, Maryam Mursal, Sher Miandad Khan Qawwal, Ras Nas, Queendom og O-Bee, som er artistnavnet til Omer Bhatti.

Barnas verden

Melafestivalen er også for barn og der kan de blant annet delta på salsadansing, sirkus, musikkverksted, show med teknisk museum. I barnas verden blir det for eksempel vandrende dukketeaterbokser og vanndukkespill.

Og blir du sulten kan du sjekke innom en av festivalens 25 matboder med mat fra blant annet Tyrkia, Vietnam, India, Somalia, Pakistan, Sri Lanka og Kenya.

For fullstendig program kan du sjekke ut melafestivalen.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.