*Nettavisen* Nyheter.

Watne: Jeg ble ignorert og trenert

Åshild Watne og Margrethe Geelmuyden hadde lange dager i retten. Foto: Vidar Bakken

Åshild Watne vitnet om at det var lite åpenhet i forvaltningen når det gjaldt å få innsyn i sakspapirer knyttet til ambassadesaken.

BORGARTING LAGMANNSRETT: Et av spørsmålene som er sentralt i ambassadesaken i forige uke, er i hvilken grad det var en åpen og demokratisk prosess frem mot avgjørelsen i bystyret.

Det var vanskelig å få innsyn i sentrale sakspapirer. Jeg følte at jeg ble ignorert og trenert i mange sammenhenger, sa Åshild Watne som hadde ansvaret for å få frem dokumentasjon for Aksjon Vern Husebyskogen.

Flere måneder

- Én ting var at det tok lang tid å få dokumenter utlevert. Viktige dokumenter var heller ikke journalført. Jeg fant referanse til ikke-journalførte dokumenter i andre brev. I tillegg var dusinvis av dokumenter unntatt offentlighet. Da jeg ba om å få innsyn i disse dokumenetene kunne det ta flere måneder før jeg fikk svar på henvendelsen. Normalt skal det ta en til tre dager. Vedtak om innsynsnekt ble påklaget til Fylkesmannen. I flere tilfeller tok det svært lang tid før plan- og bygningsetaten oversendte klage til Fylkesmannen. Selv om jeg fikk innsyn i en rekke dokumneter etter å ha fått medhold hos Fylkesmannnen, kunne det ta et halvt år før dokumentet ble frigjort etter å ha gjort den første henvendelsen. I ett av tilfellene fikk jeg dokumenter frigjort etter at vedtaket var gjort i bystyret. Da var det igjen gått et halvt år, sa Watne under vitneavhøret.

Svekker tilliten

Watne fortalte at tålmodigheten tok slutt da hun for tredje gang opplevde at det tok måneder å få svar på begjæring om innsyn. Hun påklaget dette til Sivilombudsmannen. Watne siterte fra Sivilombudsmannens svar som fastslo at årsaken til den lange behandlingstiden ligger først og fremst hos plan- og bygningsetaten. I sitt svar konkluderer Sivilombudsmannen med at "En slik håndtering av en klagesak svekker tilliten til kommunen".

Slør av hemmelighold

Hun gikk sterkt i rette med regjeringsadvokaten som i tingretten sa at det som var det egentlige problemet var alle disse ressurssterke menneskene som på sett og vis misbrukte rettssystemet.

Jeg har full jobb som musikklærer og tre små gutter. Jeg har ingen saksbehandlere eller sekretærer til disposisjon. Jeg vet ikke hvor mange hundre netter jeg har sittet oppe for å trenge gjennom det slør av hemmelighold og unnlatelsessynder som preger denne saken, sa Watne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag