RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Wenche Foss (93) er død


Wenche Foss bisettes mandag 4. april i Oslo domkirke. Skuespilleren var 93 år da hun sovnet inn mandag.
Wenche Foss bisettes mandag 4. april i Oslo domkirke. Skuespilleren var 93 år da hun sovnet inn mandag. Foto: ARKIVFOTO
Skuespiller Wenche Foss sovnet stille inn mandag formiddag.

OSLO: Filmdivaen Wenche Foss (93) sovnet mandag inn etter lang tids sykdom, melder VG nett.

Folkekjære Wenche Foss var gjennom hele 75 år skuespiller, sangerinne, samfunnsengasjert menneske og diva, og hun er også moren til Oslos ordfører Fabian Stang.

Åpen om sykdom og død

Foss var rammet av anemi og beinmargssvikt. Siden november har hun derfor måttet ha jevnlige blodoverføringer for å holde formen ved like.

Etter det VG Nett kjenner til skal hun imidlertid ha sluttet å respondere til overføringene for noen uker siden.

Divaen snakket åpent om både egen sykdom og død, og senest i desember snakket hun om temaet.

– Jeg har akseptert at døden er rett rundt hjørnet: Søndag fyller jeg 93 år, og jeg har levd et rikt og spennende liv. Men jeg kommer nok ikke til å oppleve nyttårsaften dette året, sa hun.

Hadde «smukke betingelser for scenen»

Foss debuterte i 1935 på Søilen Teater i Vilmhelm Dybwads operette «Taterblod». Aftenposten skrev, i følge Wikipedia, at Foss hadde «smukke betingelser for scenen - både talestemme og sangstemme av en avgjort tiltalende beskaffenhet, et godt sceneytre, en fri og naturlig fremtreden, en god diksjon».

Siden har hun spilt i utallige teateroppsetninger, filmer, tv-serier og operetter. Hun kom første gang til Nationaltheatret i 1952 og var der i 15 år.

Etter en periode på Oslo Nye Teater fra 1967 til 1978, avsluttet hun sin karriere som fast ansatt skuespeiller på Nationaltheatret fra 1978.

Debuterte tidlig på filmlerretet

Hennes filmkarriere startet allerede i 1940, da hun debuterte som «Frk Thorsen» i «Tørres Snørtevold». Hun ble også kjent for sin rolle i «En herre med bart» i 1942.

Hennes senere filmer omfatter blant annet stemmen til tekannen i Disney-filmen «Skjønnheten og udyret», og hovedrollen i «Gull og grønne skoger», en kortfilm og svart komedie, regissert av Harald Zwart.

LES OGSÅ: Wenche Foss – en gnistrende diva fyller 90 år

Prisbelønnet skuespiller

Foss har mottatt en rekke priser, og i 1988 ble hun utnevnt til kommandør med stjerne av St. Olavs orden. I september 2007 ble det avduket en bronsestatue av Wenche Foss, utført av Per Ung, som er plassert på Johanne Dybwads plass, like ved Nationaltheatret.

Senest i desember var Wenche Foss i offentlighetens lys, da hun delte ut Wenche Foss' ærespris til komiker Hege Schøyen og Freestyle idrettslag.

SEND DIN SISTE HILSEN TIL HELE NORGES FILMDIVA WENCHE FOSS I KOMMENTARFELTET UNDER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere