RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Werenskiold på Nasjonalgalleriet


«Jentene ved skigarden»: Maleri av Erik Werenskiold fra 1883.
«Jentene ved skigarden»: Maleri av Erik Werenskiold fra 1883. Foto: foto: utlånt
Årets sommerutstilling i Nasjonalgalleriet er viet Erik Werenskiold.

SENTRUM: Utstillingen er den mest omfattende presentasjonen av Werenskiolds kunst siden 1985.

«Erik Werenskiold 1855-1938» viser i overkant av 140 arbeider som inneholder malerier, tegninger og bokillustrasjoner, men også mindre kjente verk preget av den gryende modernismen, av 1920-nye sakelighet og av et sterkt sosialpolitisk engasjement. Noen applikasjoner laget i samarbeid med sin hustru Sofie, hører med til dette. Gjennom 6 forskjellige avdelinger følger publikum utviklingen fra studietiden i München i 1870-årene, frem til hans siste bilder fra Lysaker og Kviteseid i 1930-årene.

Erik Werenskiold navn ruver i norsk kunst- og kulturhistorie. Han var en sentral bidragsyter til det moderne gjennombrudd og gull¬alderen i norsk billedkunst på slutten av 1800-tallet. Mange av hans malerier hører til våre mest kjente og populære, som «En bondebegravelse» (1885) og «Jentene ved skigarden» (1883). Hans tegninger til Asbjørnsen og Moes samling av norske folke¬eventyr har stimulert fantasien gjennom generasjoner og med illustrasjonene til Snorres Kongesagaer bidro han til å etablere en egen «Snorre¬stil». Han foreviget også mange av sin tids kulturpersonlig¬heter; deriblant Henrik Ibsen, Kitty Kielland, Bjørnstjerne Bjørnson og Fridtjof Nansen.

Det er utarbeidet en katalog til utstillingen med tekster av avdelingsdirektør Nils Ohlsen, Øystein Sjaastad, Ellen Lerberg, Erik Mørstad og Øystein Ustvedt. Prosjektleder er Ingebjørg Gunnarson.Utstillingen står til 11. september.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere