Willoch setter fyr på flyktningedebatten

Kåre Willochs forslag om å hjelpe flyktninger i nærområdene får Facebook og kommentarfeltet til å koke.

Kåre Willochs forslag om å hjelpe flyktninger i nærområdene får Facebook og kommentarfeltet til å koke. Foto: Alexander Winger (Nettavisen)

Kåre Willochs flyktningeutspill har satt full fart i debatten rundt flyktninger fra Syria.

Da Nettavisen møtte Kåre Willoch under Høyres landsmøte på Gardermoen søndag spurte vi hva han hadde å si til den dramatiske situasjonen i Syria.

- Jeg skal være forsiktig med å si så mye, for det krever dyp innsikt. Men - jeg er overbevist om at det som er den mest effektive og beste hjelpen, er å hjelpe dem der de er - og ikke på mottak her, slik de rødgrønne gikk i bresjen for, sier Willoch.

- Det betyr å bevilge penger, understreker han.

Og der ser ut til at 87-åringen virkelig traff en nerve i flyktningedebatten.

Klokka 17 søndag hadde artikkelen 920 kommentarer og 260 kommentarer på Facebook, i tillegg til en stor mengde «likes» og delinger.

- Lille Norge kan ikke redde hele verden

En stor andel av kommentarene går i Willochs favør. Og i motsetning til mange flyktningdebatter foregår diskusjonene stort sett i en saklig tone.

- Sier seg selv at vi ikke kan ta inn en hel haug med flyktninger inn til Norge når de som allerede er her ikke får hjelpen de trenger. Eneste som er logisk, er å hjelpe dem der de er. Lille Norge kan ikke redde hele verden dessverre. Skjønner ikke at ikke flere kan skjønne det, isteden for å gå helt av skaftet, sier Jenny Pedersen.

Les også: Frp-topp frykter båtflyktninger kan være kamuflerte IS-soldater

- Det sier seg selv at med flere millioner flyktninger er det bedre å hjelpe flest mulig der de er fremfor å arrangere et slags lotteri med 10.000 heldige vinnere som skal stues inn sammen med de andre tusenvis av mennesker på norske mottak som kommunene ikke klarer å bosette (…) Det er synd for de flyktningene som virkelig trenger hjelp at all fornuft fra Norges side blokkeres av godhetsmafiaen som driver en slags konkurranse med hverandre om hvem av dem som vil hente flest til Norge, skriver en leser.

- De fleste av disse lever av denne «flyktningeindustrien» som bare i Norge har blitt til milliardindustri, så kommer i tillegg oppbemanningen av det offentlige, fordi folketallet og mange nye problemer oppstår, og det åpner opp for fremtidige jobber for avdankede politikere fra venstresiden. Det alle meste handler om venstresidens egoisme og grådighet, hevder «Robban»

Les også: Stordalen vil gi 1.000 flyktninger overnattingsplass

- Norge trenger økt innvandring

Anders Andresson forsvarer syriske flyktninger.

- Nå er syrere generelt høyt utdannede mennesker slik at utgangspunktet deres er noe helt annet enn analfabeter fra Somalia og Burma. De har mye større sjanser for å komme i jobb enn enkelte andre folkegrupper, sier han og fortsetter:

- Norge trenger økt innvandring for fremtiden samtidig trenger vi innvandring som bidrar i arbeidslivet. Det er utfordringen å få de fleste innvandrerne i jobb. Det er bare å se til Japan som ikke har hatt innvandring hvilke utfordringer de står ovenfor. Der har de begynt å innse at de vil trenge en stor innvandring for å løse utfordringen med eldrebølgen.

- Så løsningen på eldrebølgen, der Norge trenger flere leger og sykepleiere, er å importere flere som trenger hjelp ... og ikke flere leger og sykepleiere?, parerer Johan Knudsen.

«Jordbærplukkerpolitikk»

Hallgard Vormann diskuterer det han kaller «ekte jordbærplukkerpolitikk»

- Det beste hadde vore å importere den arbeidskrafta og den kompetansen ein har behov for på tidsavgrensa kontrakter. Dette betyr at kostnaden for norskopplæring og utdanning ikkje ligg på den norske staten, og i tillegg har vedkomande ingen rettar den dagen han eller ho mister jobben, jf. kontrakten.

Har vi t.d. behov for sjukepleiarar, importerer vi nokre tusen sjukepleiarar så lenge vi har behov for det. Deretter er det rett ut.

Dette er ekte jordbærplukkarpolitikk, der vi får alle fordelane med utanlandsk arbeidskraft, men ingen av ulempene.

Les også: Chris og Regina bruker 3,5 millioner kroner hver måned på å redde båtflyktninger

- Willoch har skjønt det

En annen leser hyller Willochs forslag:

- Det er bra av Willoch! Du er en klok og forstandig mann, som mange hører på. Han har skjønt hele greia. Willoch har vært en av de beste statsministrene som Norge har hatt i nyere tid. Det er godt å ha han på banen fremdeles.

Anne-Helene Hansen er ikke så sikker på om Norge bør hjelpe alle.

- Hvorfor MÅ vi absolutt hjelpe de. All relevant forskning viser jo at «hjelp» fra vestlige land nesten alltid har motsatt effekt slik at disse landene aldri greier å forstå hvordan de skal hjelpe seg selv. Uten en indre forståelse blant disse folkeslagene om at man må fokusere på utvikling av eget land fremfor interne slåsskamper og krig vil vestlig hjelp ALLTID være til skade.

- Snart må vi hente hele Nepal også

Bitten mener det er mye mer økonomisk å hjelpe flyktningene der de er.

- Der er jeg helt enig med Kåre Willoch at man må hjelpe syriske flyktninger der dem er, siden man kan heller hjelpe 90 000 syriske flyktninger for den nette sum av 10 000 flyktninger her i landet. Og som sagt så klarer ikke kommunene bosette og integrere disse 5000 asylsøkerne som har fått oppholdstillatelse her, så kommunene her i landet har hverken resurser eller kapasitet til å ta inn så mye som 10 000 flyktninger til landet her i dag.

En annen leser legger skylden på Arbeiderpartiet.

- 10 000 flyktninger med familiegjenforening kan raskt bli både 60 - 70 000 personer. AP sitt forslag vil skape kaos med opprettelse av mange nye mottak og lengre ventetid før de kan bosettes i kommunen. Kommuner som nå allerede er mettet og asylsøkere med innvilget sitter fast i diverse mottak landet rundt. AP sitt forslag er muligens et forsøk på å skape kaos i dette landet.

Les også: Stordalen vil gi 1.000 flyktninger overnattingsplass

Roger Johansen trekker diskusjonen videre til de jordskjelvrammede i Nepal.

- Nå er det krise i Nepal. Hvis vi skal følge logikken til de som ønsker å hente hele Syria hit så må vi jo snarest hente hele Nepal hit også. For det er jo noen som mener at det ikke er fornuftig å hjelpe flyktningene der de er. Hvorfor sender da Røde Kors et sykehus til Nepal, når det eneste som nytter er å hjelpe folk ved å hente dem hit til landet?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.