*Nettavisen* Nyheter.

Wirre (2) og Milan (4) har trent i mer enn 2.000 timer

Det ligger mye hardt arbeid bak suksessen, men politimann Paul Nedland er ikke i tvil om at politiets patruljehunder er de lykkeligste i verden.

FURUSET: – Stopp! Dette er politiet! Jeg slipper hunden om du ikke stanser!, roper politibetjent Paul Nedland mens han tviholder på Wirre – en to år gammel svært entusiastisk schæfer.

Siden den «mistenkte» fremdeles fortsetter å løpe slipper Paul taket i båndet til Wirre, og han setter avgårde som et prosjektil bortover treningsfeltet.

På få sekunder har han et godt tak i armen til treningspartner og politibetjent André Duncan Storhaug, som nå har store problemer med å holde seg oppreist.

Biter seg fast i den mistenkte

Paul kommer bort og gir Wirre kommando om å slippe den polstrede spesialjakken, og Wirre sette seg ned og vokter over sitt «bytte».

– Gjør det vondt når Wirre biter seg fast på den måten?

– Nei, det klyper kanskje litt, men denne treningsjakken er tykk nok til at det alltid går bra, forsikrer politibetjent André.

SE VIDEOREPORTASJE AV TRENINGEN TIL WIRRE OG MILAN VED Å KLIKKE PÅ BILDE ØVERST I SAKEN.
Leser du på mobil? Se videoen nederst på siden, eller trykk her for å åpne videoen på egen side.

Politiets patruljehunder

HAR TATT DEN «MISTENKTE»: Wirre (2) har et godt tak i armen til politiebetjent André Duncan Storhaug, og slipper ikke før hundefører Paul Nedland gir kommando. Foto: Anita Bakk Henriksen

LES OGSÅ:

=OSLO SELGER: – Jeg selger mest til damene

BALLETDANSER OLE WILLY: – Balletten er livet mitt

Fant femkroning på fotballbane

I tillegg til å stanse mistenkte blir patruljehunder trent opp til å spore ulike gjenstander og ikke minst folk som har gått seg bort. Dette demonstrerer politibetjentene ved at Paul kaster fra seg en femkroning på fotballbanen, og André gir sin hund Milan (4) en søkekommando.

Målrettet søker den ekstremt følsomme nesen gresset, og det tar ikke veldig lang tid før Milan finner stedet der mynten ligger.

– Nå ser du at han legger seg flatt ned, det er riktig måte å vise oss at han har funnet det vi lette etter, sier Storhaug.

Selv om Milan er blitt fire år gammel er han nettopp ferdig utdannet patruljehund, og har bodd og trent med André siden sommeren 2013. Det vanligste er at hundene er rundt to år når de er klare for arbeid.

LES OGSÅ: NYHETSANKER: – Bare bra å være nervøs under livesendinger

Omfattende tester

– Hva slags tester må en patruljehund igjennom?

– Først og fremst en mental test i regi av Politihøgskolen, i tillegg til lydighet, feltsøk, spor, og ikke minst angrep som vi har sett her i dag, sier Storhaug.

Alle hundene som politiet bruker er spesielt valgt ut fra seriøse oppdrettere hvor schæfereog fårehundrasen malinois er vanligst.

– Vi er veldig nøye på hvem vi får hundene fra grunnet mange helseproblemer knyttet til denne rasen. Det skyldes til dels at de tidligere ar avlet feil. Dette har blitt mye bedre de seneste årene, sier Storhaug.

LES OGSÅ: DYREPLEIER– Vi går ekstremt langt for dyrene våre

politiets hundepatrulje

TRENER MED KONG: Denne leken kalles en kong, og brukes under all trening og av og til ute i felten som en positiv forsterkning for Milan (4). Foto: Anita Bakk Henriksen

Jul, bursdag og nyttår på samme tid

Både Wirre og Milan ser sunne, sterke og spenstige ut når de trener og leker om hverandre ute på fotballbanen med det som politibetjentene referer til som en kong.

Den brukes som en forsterker av positiv atferd og er ifølge politibetjentene mye mer effektivt enn mat som den ultimate belønning for hundene.

– Det er en kongleformet biteleke som betyr absolutt alt under treningen. For hundene er den jul, bursdag, og nyttår på samme tid og vi har den alltid med under trening, sier Nedland og kaster kongen så langt han klarer bortover fotballbanen.

SE VIDEO:

LES OGSÅ:

TATOVØR: – På det meste har jeg brukt 30 timer på én tatovering

BEGRAVELSESAGENT: Med døden som spesialfelt

JORDMOR: – En hjemmefødsel er et naturlig mirakel

POLITIETTERFORSKER: Det går ikke an å bli lei av denne jobben

RØYK OG REDNINGSDYKKER– Jeg er aldri redd på jobb

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag