RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Illustasjonsfoto: Oslo sentrum desember 2014.
Illustasjonsfoto: Oslo sentrum desember 2014. Foto: Fredrik Varfjell (NTB Scanpix)

Yngrebølgen skyller inn over Oslo-området

Sist oppdatert:

OSLO: I januar uttalte statsminister Erna Solberg (H) at eldrebølgen er en av fire store utfordringer som Norge står overfor.

Nye studier basert på Oslo og 77 omkringliggende kommuner viser at det i denne regionen kommer en yngrebølge som motvekt.

Eldre- og yngrebølge

Den varslede eldrebølgen har blitt overdrevet ved at man har sett seg blind på én side ved befolkningsutviklingen, mener forsker Kjetil Sørlie ved Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR).

Les også: - Oslo er finere enn byen din!

- Nå får vi begge deler, man har noe på hver vektskål, og det har vært underkommunisert. Yngrebølgen veier opp for en del av eldrebølgen, selv om den er mindre. For første gang på lenge er det også mange som går ut av arbeidslivet, og samtidig skal mange inn. Det kan føre til at omstillingen vi står overfor i samfunnet, kan bli lettere å få til, sier Sørlie til Aftenposten.

Les også: Vil øke skatten med 3 millioner

Stor økning

Transportøkonomisk institutt (TØI) og NIBR har tatt for seg Oslo og 77 kommuner rundt hovedstaden, basert på utviklingen over ti år. Forskerne anslår at det i 2024 vil være 23 prosent flere personer i alderen 25-35 år her i landet enn i dag, hvis denne utviklingen fortsetter.

I Oslo kan økningen bli på hele 39 prosent, og over 40 prosent i flere andre kommuner.

Les også: Venstre mener det ikke skal være nødvendig å eie bil

Forskerne ved TØI og NIBR konstaterer at yngrebølgen kommer som følge av store årskull på slutten av 1980-tallet og 1990-tallet som blir voksne, samt økt arbeidsinnvandring.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere