*Nettavisen* Nyheter.

Yngst i byen

YNGST, MEN USIKKER: Aps Helén Ingrid Andreassen (17) er foreløpig yngste mandat, men flytter snart ut av bydelen, og kan derfor miste plassen.

Vesentlig yngre, vesentlig rødere, vesentlig flere kvinner, men kun én innvandrer. Det er oppskriften for de nye bydelsutvalgene på Sagene og Grünerløkka.

Klikk på bildet for å forstørre.

YNGST: Jørgen Foss (Ap) er bare 18 år, men får sikker plass i BU.

OSLO INDRE ØST: Bydelene i Oslo indre øst har et vesentlig yngre gjennomsnitt i sine bydelsutvalg (BU) enn resten av byen. Med unntak av Bydel St. Hanshaugen, der snittalderen er i underkant av 35 år, kan Bydel Sagene skilte med den beskjedne snittalderen på 37.

Usikker

Likevel er det Bydel Grünerløkka som foreløpig har den aller yngste kandidaten. Arbeiderpartiets Helén Ingrid Andreassen er nemlig bare 17 år. Riktignok fyller hun 18 år like etter at de nye bydelsutvalgene konstitueres, men foreløpig råder det noe usikkerhet rundt om hun faktisk skal sitte i BU.
Jeg bor hos foreldrene mine, som uheldigvis bestemte seg for å flytte ut av bydelen 1. august, så partikontoret jobber nå med å se om jeg faktisk har lov til å sitte i BU, men jeg håper å få sitte der, sier 17-åringen, som foreløpig er det aller yngste BU-medlemmet i byen.
Men også Bydel Sagene satser ungt, og etter en formidabel egeninnsats, kan 18 år gamle Jørgen Foss (Ap) se fram mot en plass i BU. Han sto i utgangspunktet på 13. plass på Aps liste, men fikk så mange personstemmer at han til slutt klarte å kapre Aps 5. og siste mandat på Sagene.

Lite flerkulturellt

Til tross for en innvandrerbefolkning på omlag 25 prosent i indre øst, er det kun én person med flerkulturell bakgrunn i BU. Reza Rezaee (SV) har sittet både i BU og bystyret i flere år, og kapret også denne runden et mandat i Bydel Sagene. Rezaee kom til Norge som politisk flyktning fra Iran i 1989, og blir også denne perioden det eneste flerkulturelle alibiet i Bydel Sagene. I Bydel Grünerløkka blir det ingen.
Det overrasker meg at det er så forferdelig dårlig, særlig med det fokuset det har vært på akkurat dette problemet. Noe av meningen med direktevalg har jo vært å styrke lokaldemokratiet, men hvis en så stor del av befolkningen ikke får mulighet til å delta, er det ille, sa Rezaee til Østkantavisa tidligere i høst.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.