*Nettavisen* Nyheter.

Ytterstad på Galleri Steen

Borrowed A3 inkjet er et av Ytterstad sine verk

Snorre Ytterstad stiller ut på Galleri Erik Steen. Vi har allerede solgt to verk til en pris av 100 000 kroner til privat samler, sier Erik Steen til Lokalavisenfrogner.no. SE BILDESERIE

- Nasjonalisme, høyrepopulisme og rasisme er sentrale begreper for gruppen med nye arbeider som Ytterstad presenterer hos oss. Han behandler tematikken ved å hente inn materiale fra historiske personer og hendelser. Dette bearbeides og visualiseres i form av skulptur og installasjon, sier Erik Steen.

Allerede solgt to verk

Ytterstad har tidligere hatt separatutstillinger på Galleri Wang, Galleri F-15, UKS, Galleri Sølvberget (Stavanger) og Kunstnersentret i Møre og Romsdal.

Han har deltatt på gruppeutstillinger i bl.a. Nasjonalmuseet for kunst, Sørlandets Kunstmuseum, Stenersenmuseet, Bohusläns Museum, Norrköpings Konstmuseum, Bergen Kunsthall og Kunstnernes Hus.

Han er innkjøpt av bl.a. Nasjonalmuseet, Norsk Kulturråd, Hydro, Sammlung Olbricht (Essen) i tillegg til en rekke private samlere.

- Dette ganske konseptuelle verk og dermed også krevende verk å eie, men vi har allerede solgt to verk til en pris av 100.000 til en privat samler, opplyser Erik Steen.

Hverdagslig

Ytterstads idébaserte verk tar ofte utgangspunkt i hverdagslige objekter som gjennom en transformasjon åpner opp for nye sammenhenger og betydninger.

Ett objekt er en omarbeidet ibenholtelefant som har blitt til en byste av Joseph Merrick, bedre kjent som Elefantmannen.

Et annet verk er et appropriert bilde som viser lynsjingen av en ung, sort mann i 1919 i Nebraska. Bildet er montert med tegnestifter i veggen og en av disse er motorisert og roterer sakte rundt som en urviser.

Fokus på rasisme

I Ytterstads skulpturer og objekter veves vanskjebnen til disse to menneskene sammen og settes opp mot en europeisk, dagsaktuell virkelighet; Det Sveitsiske Folkepartiets valgskred høsten 2007.

Partiet ble herostratisk berømt på grunn av sine valgplakater med tydelige rasistiske overtoner. Ytterstad har funnet anagrammer basert på teksten "Schweizerische Volkspartei", hvorav ett har resultert i et veggarbeide som nå uttrykker ordene "Rich white sleaze proves sick".

Ytterstads prosjekt tar i denne utstillingen en ny vending ved å ta for seg eksplisitte politiske problemstillinger, og bærer sterkt preg av indignasjon over historiens systematiske reproduksjon av intoleranse.

Neste utstilling: Ernst Billgren, 8. mars - 13. april 2008.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag