– Vi er klare til kamp. Dette er en fight om fastrenten som er bra for forbrukerne. Vi har bestemt oss for å matche satsen til Nordea. Derfor senker vi fra 1,99 til 1,95 på lån for kundegruppene «unge» og «saga» fra torsdag morgen, sier informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB Bank til VG. Den nye rentesatsen gjelder for lån med binding i tre år.

Bakgrunnen er at Nordea tirsdag kuttet renten for kunder i Nordea Premium, Private Banking og kunder under 34 år som får tilbud om den laveste fastrentesatsen.

DNB matcher også Nordeas fastrentesatser for fem års bindingstid (2,30 prosent) og ti års bindingstid (2,95 prosent).

Så er spørsmålet: Lønner det seg å binde renten. Privatøkonom i Sparebank 1 SMN Endre Jo Reite, har analysert ferske tall, og konklusjonen er at slett ikke allebør binde, Spesielt dem med god økonomi.

Reites analyser viser at den typiske fastrentelånekunden har lav belåning og solid økonomi. I tillegg binder de bare i tre til fem år.

- I denne gruppen er det nok mange som ville vært tjent med å la være å betale en merpris for usikkerhet på flere tusen kroner i året, sier Reite.

Han understreket at de som burde binde er de med store lån og høy belåning, og som ikke tåler en renteøkning.

- Da bør de binde så lenge at det faktisk er usikkerhet om renten, og ikke bare noen få år, sier Reite. Les mer i saken: Slik kaster nordmenn med god økonomi 100.000 kroner rett ut vinduet