Gå til sidens hovedinnhold

DnB Nor-topp varsler utbyttekutt

DnB Nor-sjef Rune Bjerke tror en rekke norske banker må kutte utbyttet.

DnB Nor har - i likhet med andre europeiske banker - strammet kraftig inn på utlånspraksisen etter at finanskrisen begynte.

NA24 - din næringslivsavis

På et seminar torsdag advarte DnB Nor-sjef Rune Bjerke mot ettervirkningene av finanskrisen og spår at norske banker må kutte utbyttet kraftig i tiden som kommer. Grunnen er at krisen krever mer robuste og solide banker i tiden som kommer.

Les mer her:
- Send flere SMS-er til Jens

Rammer vanlige bedrifter
Spesielt mener Bjerke dette kommer til å ramme vanlige bedrifter.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

- Vi ser er at kravene øker massivt til bankens soliditet. Det vil i realiteten bety at bankene kommer til å låne ut mindre penger. De siste årene har utlånsveksten i bankene vært på opp mot 20 prosent årlig. Dette vil bremse opp. For mange kundegrupper vil vi se en sterk oppbremsing i utlånsveksten, men for noen grupper vil vi se en meget sterk oppbremsing, sier Bjerke.

Banksjefen mener dette i særdeleshet vil ramme bedriftskunder, hvor man får en betydelig innstramming i utlånene, og tror boliglånskundene går mer fri - til tross for kuttet i mellomfinansieringen vi nå ser for denne lånegruppen.

Kutter utbyttet
Et annet grep Bjerke mener vil være med på å bedre soliditeten er utbyttekutt. Dette har man også sett i utlandet, men så langt har ingen norske banker signalisert betydelige kutt her. Bjerke tror det er et tidsspørsmål før man ser disse komme i stor grad i Norge.

- En mulighet for å bedre soliditeteten er utbyttekutt. Flere banker vil måtte vurdere og gjøre dette, sier Bjerke.

Alternativet til å kutte utbyttet eller stramme inn på utlånene er nemlig - ifølge Bjerke - betraktelig verre.

- Alternativet er å hente penger i markedet, og det er svært lite aksjonærvennlig i det markedet vi har nå.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Reklame

Disse gressklipperne er best i test

Kommentarer til denne saken