Gå til sidens hovedinnhold

Redusert fokus svekker kronen

Mindre EU-opmmerksomhet svekker den norske kronen.

Den norske kronen har svekket seg mot både dollar og euro. Sterke amerikanske nøkkeltall, nedgang på Oslo Børs og en synkende oljepris skal være begrunnelsen for dette, ifølge DNB Nors morgen rapport.

En annen medvirkende årsak til kronesvekkelsen er de siste dagers reduserte oppmerksomheten til gjeldssituasjonen i europa, skriver DNB Nor.

- Svekkelsen av kronen har sammenheng med med at det har vært en nedgang på børsene. Etter at utenlandske investorer har vært nettokjøpere av kronen i lengre tid, er det helt naturlig at kronen får seg en nesestyver, eller en korreksjon, før det handles mye i den igjen. I tillegg har jo euroen vist styrke på bred bais, sier Nils Kristian Knudsen, i handelsbanken Capital Markets, til NA24.

Låner mer
Norges Banks utlånsundersøkelse for fjerde kvartal viser at husholdningenes etterspørsel etter lån økte mot slutten av 2010, dette var på ingen måte ventet på forhånd. Kredittpraksisen er inntil videre ikke endret selv om etterspørselen er økt.

Norges Bank publiserte i går inntrykkene sine etter ringerunden til sitt regionale nettverk. Resultatene fra denne ringerunden, viser at de forventningene fra forrige ringerunde har materialisert seg. I tillegg ventes det at oppgangen i bygg og anleggsbransjen skal fortsette. Kapasitetsutnyttingen, som er spesielt viktig med tanke på inflasjonen, rapporteres omtrent uendret. Samlet sett støtter denne oppdateringen vårt inntrykk om videre gjeninnhentingen i økonomien.

- Ringerunden bare bekreftet den rapporten vi fik før jul. Riktignok overrasket byggebransjen positivt. Men det som virkelig overrasket var både husholdningenes og bedriftenes økte forbruk. Vi har ikke forandret vårt syn på rentebanen, men det er klart at det økte forbruket kan føre til at rentene blir hevet før, sier Ida Wolden Bache, seniorøkonom i Handelsbanken Capital Markets, til NA24.

Heller ikke DNB Nor gir ikke de tallene som ble laft frem noen grunn å endre rentebanen. Banken tror fortsatt at første renteheving kommer i juni, selv om den siste tids utvikling i boligmarkedet har økt risikoen for en fremskynding av renteøkningen.

Les flere saker på NA24

Kommentarer til denne saken