AKER BRYGGE (NA24):
- Boligrenten kommer til å gå opp, og det må folk forberede seg på nå, sier konsernsjef Rune Bjerke i DnB Nor til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Styringsrenten er i dag på 1,25 prosent og den beste boligrenten ligger rundt tre prosent.

«Stresstest»
Når DnB Nor gir boliglån til nye kunder foretar de en såkalt «stresstest» for å sjekke hvor landet ligger når det kommer til betalingsevne.

- Vi ser at kundene har en inntektsgenererende evne som gjør at de skal tåle rentehevninger i denne størrelsesorden, sier Bjerke til NA24.

Banksjefen sier at en renteøkning på 3-4 prosentpoeng fra dagens nivåer absolutt er absorberbart for deres kunder. Det betyr at kundene har en økonomi som gjør at de tåler en renteøkning på 3-4 prosentpoeng fra dagens nivå.

- Dette uten at det leder til betalingsproblemer, sier han og legger til at det også ligger en sikkerhetsmargintenkning rundt dette også.

Les også: Rustet for renteoppgang

- En boligrente på tre prosent er ikke en riktig langsiktig rente. Den er for lav og man må derfor forvente at en fornuftig rente er 3-4 prosentpoeng høyere enn den vi har i dag, sier finansdirektør Bjørn Erik Næss til NA24.

Med andre ord vil en renteøkning på fire prosent sende dagens beste rente opp til syv prosent. Dersom dette skjer vil et lån på to millioner kroner koste en familie 6.700 kroner mer i måneden. Dette er uten at fradrag er regnet med.

HTML EMBED
<![if supportMisalignedColumns]> <![endif]>
Dette koster fire prosent rentehopp
Lån Økning md. Økning år
1000000 3333 40000
1500000 5000 60000
2000000 6666 80000
2500000 8333 100000
3000000 9999 120000
Ikke hensyntatt rentefradrag

Rentevinner
DnB Nor fikk i fjor mye pepper for å være trege med rentenedsettingen, men dette har endret seg radikalt. På Finansportalen har banken lenge vært renteledende.

- På et lån over to millioner kroner har vi vært på topp i hele 44 uker, sier Bjerke.

- Har dere vært for snille sett i lys av tidligere kritikk?

- Nei, vi har ikke vært for snille, men det er veldig viktig for oss å være konkurransedyktige, og da må man sørge for å ha vilkår som gjør kundene fornøyde, sier han til NA24.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ni av ti
Ifølge en spørreundersøkelse foretatt av Norstat for Sparebankforeningen har flertallet av låntakerne gode buffere. 9 av 10 har ingen vanskeligheter med å klare en renteøkning på tre prosentpoeng. Det er dermed ikke så ille som man fryktet.

- I fjor på denne tiden var situasjonen og utsiktene helt annerledes enn i dag, skrev administrerende direktør Arne Hyttnes i Sparebankforeningen i en melding onsdag.

Renten lå på et vesentlig høyere nivå, og den internasjonale finanskrisen og oppbremsingen i økonomien kastet lange skygger også innover norsk økonomi.

- Men den varslede nedturen har hittil blitt svakere enn antatt. I stedet har det kommet overraskende gode tall for landets økonomi den siste tiden, blant annet har arbeidsledigheten økt mindre enn fryktet og boligprisene mer enn forventet, skrev Hyttnes.

Les også: Fortsatt nullrente i Sverige

Neste rentemøte
Norges Bank styrer den såkalte foliorenten eller styringsrenten. DnB Nor og andre banker bruker denne renten som en fot for egne renter ut til boligkundene.

Norges Banks rentebeslutning legges fram onsdag 28. oktober klokken 14:00.

- Vi venter renteøkning på 0,25 prosentpoeng nå og at renteøkningene fra banen i siste rapport fremskyndes. Vi venter likevel ikke at Norges Bank vil signalisere like hyppige renteøkninger fremover som i den forrige banen, skriver DnB NOR Markets i en rapport torsdag.