Gå til sidens hovedinnhold

Kronen og børsen rystes

Krisen som herjer Europa tiltar i omfang.

Euroen falt markant på fredag, og fortsatte å svekke seg i løpet av helgen. I morgentimene mandag var euroen på 1,4070 i mot dollar. Eurofallet fikk også kronen til å svekke seg i mot valutaer som dollar, pund og sveitsiske franc. I morgentimene lå kronen, til sammenligning, på 5,58 i mot dollar.

Sjekk kronens utvikling her:

Uro i Europa
Før helgen ble det klart at også Italia nå har blitt nedgradert av de internasjonale kreditratingbyråene. Kreditratingen er viktig for bedrifter og land, fordi investorene bruker den for setting av markedsrentene på lån.

Italias økonomiske utsikter er nå nedgradert fra fra stabile til negative av S&P.

Likevel er det Spania og Hellas som kaprer overskriftene. I det spanske valget torsdag smelte det konservative opposisjonspartiet PP med et brakvalg. Samtidig tapte de regjerende sosialistene tapte stort. Dermed øker sannsynligheten for at regjeringen vil skrive ut nyvalg på parlamentet om et års tid, skriver Handelsbanken i sin morgenrapport mandag.

Grekerne må bruke sterkere lut
På slutten av forrige uke ble det ny fokus på gjeldkrisen i Hellas. Dette var med på å svekke euroen betydelig.

Allerede mandag må den greske statsministeren George Papandreou diskutere nye tiltak med sin regjering og opposisjonen. Ifølge Reuters dreier tiltakene seg om oppsigelser av offentlig ansatte, nye lønnskutt i offentlig sektor og en ny økning i avgiftene.

DnB Nor Markets skriver i en oppdatering til sine kunder at renten på 10-års gresk stat steg til rekordhøye 16,75 prosent fredag på nye spekulasjoner om at landet vil misligholde gjelden. Til sammenligning falt renten på tilsvarende tysk rente til 3,07 prosent.

- Presset av de høye rentene, vil den greske statsministeren George Papandreou diskutere nye tiltak med sin regjering i dag og med opposisjonen i morgen, med sikte på å redusere budsjettunderskuddet ytterligere, skriver DnB-analytikerne.

Ratingbyrået Fitch sendte fredag ut en melding om at det vil anse enhver form for restrukturering av den greske gjelden som mislighold. Dermed rykker den økonomiske krisen nærmere for grekerne. Tyske Hans-Werner Sinn, som leder det anerkjente Ifo-instituttet, uttalte at den greske økonomien ville være best tjent med å forlate eurosamarbeidet og gjeninnføre drakmer. På den annen side er ESB sterkt kritiske til en restrukturering av gjelden og Angela Merkel utelukker også en umiddelbar restrukturering av den greske statsgjelden, skriver DnB.

Oljetunge Oslo Børs faller også mandag morgen.

Hovedindeksen sendes med 1,44 prosent til 428,9 poeng.

Bidragsyter til dette er oljeprisen som faller med 1,9 prosent til 110 dollar, også det på svake utsikter for europeiske land.

Så langt i år er hovedindeksen ned to prosent.

Kommentarer til denne saken