Gå til sidens hovedinnhold

Økonomene spriker rundt valgvinner

Blårussen lurer på hvem som vinner valget, men store markedsreaksjoner venter de ikke.

Finansbransjen er som alle opptatt av stortingsvalget og hvem som vil sitte i regjeringen. Uansett utfall vil de som kommer til makten forsøke å prege politikken, men normalt har ikke valg i Norge gitt noe utslag på renter, kroner eller aksjer.

NA24 – din næringslivsavis

Sjefstrateg Jostein Tvedt i SEB Enskilda mener at meningsmålingene viser at Arbeiderpartiet og Høyre har gjennomført en vellykket kampanje den siste uken. Likevel er utfallet veldig jevnt – med et lite overtak mot en seier for opposisjonen.

I meglerhuset morgenrapport trekker han frem at den mest trolige nye regjeringskonstellasjonen er en mindretallsregjering med Høyre, Kristelig folkeparti og Venstre, som kan få støtte fra både høyre ved Fremskrittspartiet, og fra venstresiden ved Arbeiderpartiet.

– Denne konstellasjonen vil kun medføre en mindre endring i finanspolitikken i fremtiden, mens en regjering som inkluderer Fremskrittspartiet med Høyre vil trolig gi et mer distinktivt skifte i politikken, skriver Tvedt.

Han mener at markedsreaksjonene burde være små, med mindre manglende samarbeid på høyresiden gir markedsvolatilitet og svekke kronen.

Rød fare
Hos Handelsbanken er de også spente på utfallet, men tviler på at markedene vil legge mye vekt på hvem som sitter i regjeringsposisjon etter valget.

– Spenningen er derfor betydelig. Imidlertid tviler vi som før nevnt på at et eventuelt regjeringsskifte skal medføre betydelige virkninger på markedsrenter eller kronekursen, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork i en rapport.

Han mener at en uavklart regjeringssammensetning vil kunne slå negativt ut. Verst er det likevel hvis partiet Rødt kommer i en vippeposisjon.

Les mer: Kan få kronen til å se rødt

Brent mye av kruttet
Hos DnB Nor Markets venter de heller ikke store utslag i markedene, men trekker frem at flere av de siste meningsmålingene viser at de rødgrønne-partiene har et flertall.

På spørsmål fra kollega Kyrre Aamdal om det er grunn til å vente en større omlegging av den økonomiske politikken

– Det er jo egentlig ikke det, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets til meglerhusets egne websendinger.

Han trekker frem at det er en bred politisk enighet om å komme tilbake til handlingsregelen, og at det strukturelle budsjettunderskuddet blir tilpasset denne regelen. Dørum viser også til at det er bred enighet om at skattenivået ikke skal økes og at statsminister Jens Stoltenberg er en garantist for.

– Det betyr at selv om vi får en rødgrønn-regjering som fortsetter, så har de på en måte brent mye av kruttet og må uansett redusere det offentlige utgiftsnivået fremover. Noe av det kommer gratis ved at de investeringene som nå er gjennomført fases ut og ikke erstattes, sier Dørum.

Usikkerhet ikke bra
I forrige uke sendte Nordeas seniorøkonom Erik Bruce ut en analyse på valget. Han venter heller ingen store overraskelser.

– Stortingets sammensetning og regjeringsspørsmålet vil ha avgjørende betydning for en rekke viktige økonomiske spørsmål, som statlig eierskap, med potensielle langsiktige betydelige implikasjoner både for rente- og valutamarkedet. Likevel, det er antagelig innretningen av finanspolitikken markedet vil legge mest vekt på, skrev Bruce i en kommentar.

Han mener likevel at mye av grunnlaget er lagt av den sittende regjeringen, men det kan komme usikkerhet rundt statsbudsjettet som ikke er like bra.

– Budsjettbehandlingen i høst kan bli svært uryddig og vi kan få flere regjeringskriser. Det kan tidvis skape noe usikkerhet i valutamarkedet, men vi tror neppe effekten blir varig, skrev Nordea-økonomen.

Les mer: – Samme hvem som vinner

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Kommentarer til denne saken