Gå til sidens hovedinnhold

Får millionerstatning fra DnB Nor

Banken tapte så det suste i Finansklagenemnda.

Et ektepar fra Oslo tapte 1,8 millioner kroner etter å ha blitt rådet til å plassere pengene i eiendomsfond.

Bankklagenemnda ga dem medhold. Flertallet mener banken sviktet i sin rådgivning, skriver Dine Penger.

Ekteparet skal stilles som om investeringen ikke hadde skjedd. De får også erstatning for kostnader de er påført, opplyser administrerende direktør Harald Sverdrup i Finansklagenemnda til Nettavisen.

- Resultatet gir seg selv. Dette er det eneste resultatet jeg har sett at nemnda kommer frem til i saker der de ser at bankene ikke har fulgt god rådgivningsskikk, eller de har solgt produkter der det ikke er klageadgang, sier han.

DnB Nor sier de vil følge vedtaket.

- Vi har gjort en helhetsvurdering og valgt å rette oss etter Finansklagenemndas uttalelse, sier informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen i DnB Nor til Nettavisen.

DnB Nor anbefalte det gjeldfrie paret i 70-årene å investere 4,5 millioner kroner i 2007. Av dette var 2,5 millioner et lån som banken rådet dem til å ta opp med sikkerhet i boligen.

Bankens rådgivere mente formuen ville forsvinne hvis de lot sparepengene stå på høyrentekonto.

Saken er særlig interessant fordi salget fant sted etter at reglene for investeringsrådgivning ble strammet opp med innføringen av EU-direktivet som regulerer salg av investeringsprodukter (MiFID), mener Forbrukerrrådet.

Direktivet, som ble innført senhøstes 2007, har som et grunnprinsipp at selgere av investeringsprodukter skal ivareta forbrukeres interesser.

- Når en forbruker blir rådgitt å gå inn i det sjansespill som denne typen investering representerer, får den som har gitt rådet medansvar, sier Jorge B. Jensen, fagdirektør i Forbrukerrådet.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Les flere saker på NA24

Kommentarer til denne saken