Gå til sidens hovedinnhold

DNO til værs

Den irakiske sentralregjering skal være i ferd med å åpne for oljeeksport fra Tawke-feltet. DNO-aksjen tar fart.

Det er bransjekilder som kommer med uttalelelsene til Dow Jones Newswires tirsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Ifølge kildene skal den irakiske sentralregjeringen i Bagdad være i ferd med å utstede en eksporttillatelse som åpner for at den kurdiske selvstyreregjeringen skal få eksprotere oljen fra det norske oljeselskapet DNO’s Tawke-felt i Nord-Irak.

Regjeringen i Bagdad skal i prinsippet være enige i at den kurdiske selvstyreregjeringen da skal benytte den nordlige eksportrørledningen til den tyrkiske havnebyen Ceyhan for oljen fra Tawke-feltet.

Dersom eksporttillatelsen nå kommer på plass vil det bety at DNO endelig kan begynne å skru opp kapasiteten på feltet, som allerede er utstyrt for en daglig oljeproduksjon på 50.000 fat per dag.

Ble pauset
DNO-aksjen steg som en rakett på meldingen og Oslo Børs pauset aksjen klokken 13.03. Handelen ble satt igang 20 minutter senere, og stiger 47,77 prosent.

- Kommenterer ikke
Oljeminister Ashti Hawrami i den kurdiske selvstyreregion vil ikke kommentere opplysningene overfor Dow Jones. En talsperson for DNO vil heller ikke bekrefte eller avkrefte meldingene om at eksporten fra Tawke-feltet nå blir åpnet.

Sentralregjeringen i Bagdad og selvstyremyndighetene i den kurdiske delen av Nord-Irak har i lang tid kranglet om fordelingen av oljeinntekter og reguleringen i forslaget til ny felles oljelov for Irak. Dette har blant annet vært en hovedårsak til at DNO fortsatt ikke har fått eksportert en dråpe av oljen fra Tawke-feltet. Dagens begrensede produksjon selges til lave prise r på det lokale markedet.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken