Gå til sidens hovedinnhold

Grønt lys for DNO

Suspensjonen i Kurdistan opphevet.

Oljeselskapet DNO har skrevet et brev til De kurdiske selvstyremyndighetene (KRG) og utvalgte ledere i Irak. Responsen er at de får gjenoppta produksjonen i oljerike Nord-Irak med umiddelbar virkning.

Dette er gode nyheter for selskapets mer enn 17.000 aksjonærer.

DNO har kommet i kraftig søkelys de siste ukene, og selskapets produksjon i Nord-Irak ble stanset etter at det oppsto en kraftig disputt i forbindelse med et aksjesalg.

Truet med utkastelse
De kurdiske selvstyremyndighetene truet med å kaste DNO ut av Nord-Irak og kansellere produksjonsdelingsavtalen de har med det norske oljeselskapet. I inntil seks uker var DNO suspendert fra oljekontrakten, og ville ikke få noen inntekter fra området i denne perioden.

Bakgrunnen for reaksjonen fra de kurdiske selvstyremyndighetene er store medieoppslag i Norge om eierforholdet til en aksjepost som DNO selv solgte for et snaut år siden. Her har Oslo Børs lagt press på DNO, noe som har medført at DNO-partner KRG (Kurdistan Regional Government), og ministeren for naturressurser Dr. Ashti A. Hawrami har blitt dratt inn i saken.

Det mislikte de sterkt, og krevde at oljeselskapet ryddet opp og gjenreiser den skade som de mente var påført omdømmet.

Nå har altså DNO maktet å ordne opp i tilstrekkelig grad.

Tilfreds
I et brev fra ministeren for naturressurser i KRG til DNO skriver selvstyremyndighetene at de er tilfreds med møtene i Oslo for 14 dager siden. Spesialrådgiver Dr. Khaled Salih hadde tatt turen til Oslo for å møte pressen, i tillegg til at de inviterte seg selv til et møte med ledelsen ved Oslo Børs.

«Kunngjøringen fra Oslo Børs den 28. september har hjulpet til med å klargjøre situasjonen» skriver KRG.

Utnyttet av media
Videre skriver KRG til DNO at de nå innser at media utnyttet disputten mellom DNO og Oslo Børs.

«Vi innser at deres uheldige interne uenigheter med Oslo Børs ble utnyttet av media utenfor DNOs kontroll. Den selektive informasjon som ble offenttliggjort om KRG i dokumentene fra Oslo Børs skapte en ideell mulighet for motstanderne av våre olje og gass-politikk for å forsøke å underminere og skade den suksessen KRG har oppnådd de siste tre årene».

DNO går som vanlig igjen
Pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs opplyser til NA24 at DNO-aksjen nå blir fjernet fra listen under spesiell observasjon.

Forrige mandag møtte børsledelsen Khaled Salih seniorrådgiver for statsministeren og ministeren for naturressurser i de kurdiske selvstyremyndighetene i Irak. I brevet til DNO skriver KRG at de er tilfreds og mener møtet bidro til å klargjøre situsjonen.

- Dette stemmer overens med vår oppfatning etter møtet. Oslo Børs har ikke noe utestående med KRG, og de var heller aldri gjenstand for undersøkelser fra børsens side, sier Olsen til NA24.

Aksjen stiger med hele 29 prosent til 4,9 kroner på Oslo Børs.

Les mer her: DNO tar av på børsen

Kommentarer til denne saken