Gå til sidens hovedinnhold

- Skjulte DNO-aksjene

Kurdiske selvstyremyndigheter skal ha tilbakedatert dokumenter.

Da talsmannen for de kurdiske selvstyremyndighetene var i Oslo den 27. September kom han i ens ærend for å rydde opp i problemene mellom oljeselskapet DNO, Oslo Børs og de kurdiske selvstyremyndighetene (KRG).

Les også: - Vi har ikke tatt gevinsten

Les også: - Bidrar til å klargjøre

Les også: KRG møtte Oslo Børs

Dagens Næringsliv tok under konferansen fotokopi av dokumentene som Salih viste frem for å underbygge sine påstander om at det var det tyrkiske oljeselskapet Genel Enerji som hadde kjøpt DNO-aksjene. Her kom det frem at Genel var den faktiske kjøperen av DNO-aksjene i oktober.

- SKjulte eierskapet
Men i et brev sendt ut fra KRG-toppen Ashti Hawrami på fredag kommer det frem at KRG og Genel først startet dialogen i mars i år.

Dagens Næringsliv skriver at det i mars ble inngått både en låneavtale og en overføring av aksjene fra de kurdiske selvstyremyndighetene til det tyrkiske oljeselskapet Genel for å skjule eierskapet. Dette skal ha skjedd først fem måneder etter at dokumentene er datert for å underbygge en dekkoperasjon.

- Det er normalt å bli enige om en avtale, og så velge at den skal være gyldig fra en bestemt dato, skriver Salih til avisen.

Han har ikke villet utlevere dokumentene han viste frem presentasjonen.

Truet med utkastelse
DNO har kommet i kraftig søkelys de siste ukene, og selskapets produksjon i Nord-Irak ble stanset etter at det oppsto en kraftig disputt i forbindelse med et aksjesalg.

De kurdiske selvstyremyndighetene (KRG) truet med å kaste DNO ut av Nord-Irak og kansellere produksjonsdelingsavtalen de har med det norske oljeselskapet. I inntil seks uker var DNO suspendert fra oljekontrakten, og ville ikke få noen inntekter fra området i denne perioden.

Bakgrunnen for reaksjonen fra de kurdiske selvstyremyndighetene er store medieoppslag i Norge om eierforholdet til en aksjepost som DNO selv solgte for et snaut år siden. Her har Oslo Børs lagt press på DNO, noe som har medført at DNO-partner KRG, og ministeren for naturressurser Dr. Ashti A. Hawrami har blitt dratt inn i saken.

I september ila Børsklagenemnden DNO International et ovetredelsegebyr på en snau million kroner fordi de mener selskapet brøt opplysningsplikten. I forbindelse med dette ble det offentliggjort korrespondanse i forbindelse med aksjetransaksjonen.

Krangelen og mediespekulasjonene i kjølvannet av dette mislikte KRG sterkt, og krevde at oljeselskapet ryddet opp og gjenreiser den skade som de mente var påført omdømmet.

Fikk gjenoppta produksjonen
I forrige uke kom meldingen om at DNO maktet å ordne opp i tilstrekkelig grad.

Les mer: Grønt lys for DNO

Det skjedde etter at oljeselskapet skrev et brev til De kurdiske selvstyremyndighetene (KRG) og utvalgte ledere i Irak. I tillegg hadde Dr. Khaled Salih, seniorrådgiver for statsministeren og ministeren for naturressurser i de kurdiske selvstyremyndighetene i Irak et klargjøringsmøte med ledelsen I Oslo Børs.

Responsen var at DNO fikk gjenoppta produksjonen i oljerike Nord-Irak med umiddelbar virkning.

Økokrim meldte også at det er iverksatt politietterforskning

Kommentarer til denne saken