Gå til sidens hovedinnhold

- Avisoppslaget kostet en milliard

Millionær Berge Gerdt Larsen leder massesøksmål mot staten.

OSLO TINGRETT, OSLO (NA24): - Det var et brudd fra statstjenestemenn som gav informasjonen til artikkelen som sto i Bergens Tidende, sier advokat Dag Steinfeldt.

Steinfeldt representerer et gruppesøksmål ledet av oljemillionæren Berge Gerdt Larsen fra Bergen. Det er totalt 228 aksjonærer som saksøker staten for tap knyttet til en avisartikkel.

Karibisk skatteparadis
Lørdag 4. februar 2006 smelte avisen Bergens Tidende til med en forside med tittelen «Milliongevinst havnet i karibisk skatteparadis». Larsen skulle angivelig ha unnlatt å beskatte en salgsgevinst, og var under etterforskning.

Les mer her: DNO-topp etterforskes for skattesvik

Mandag startet en rettstvist hvor aksjonærene i Larsen Oil & Gas saksøker staten i et såkalt fastsettelsessøksmål om eventuelt ansvar for staten i anledning brudd på taushetsplikten fra offentlige tjenestemenn. Dette gjelder også erstatningsansvar.

- Vi hevder at aksjen falt etter oppslaget med inntil en milliard kroner og ikke en uvesentlig del av fallet kommer fra avisoppslaget i Bergens Tidende, sier advokat Dag Steinfeldt.

Retten skal ikke ta stilling til fallet i denne omgang, men Steinfeldt legger til grunn av andre oljeselskaper steg uken etter artikkelen.

- For oss hadde vi det største fallet noensinne, tordner han.

Jersey-selskaper
Avisen hadde snakket med lederen for økonomiavsnittet ved Hordaland Politikammer, som bekreftet at man der hadde mottatt en anmeldelse vedrørende et selskap i DNO- systemet. Ligningsmyndighetene, mente ifølge avisen, at Larsen angivelig snek seg unna en skatteregning på åtte millioner kroner.

Historien stammer fra Stavanger på midten av 90-tallet. Larsen eide 225 av 660 aksjer i oljeselskapet Oil Tools (IOT). I 1997 tegnet han en opsjonsavtale hvor et selskap på kanaløyen Jersey kjøpte retten til å kjøpe aksjeposten for 8,5 millioner.

Høsten 1999 ble avtalen overført til et annet Jersey-selskap, Norden Oil Ltd, som ekspederte den da DNO kjøpte alle aksjene i IOT. Larsen var største eier i DNO, og Norden Oil mottok hele 36 millioner kroner som det ble betalt kun en fjerdedel for noen uker tidligere. Myndighetene mente Larsen rutet pengene ut av Norge, ifølge avisen.

Tre brudd
Søksmålet er rettet mot Finansdepartementet og Justisdepartementet som er hefter for de ansatte som, ifølge advokaten, har gitt fra seg taushetsbelagt informasjon.

- Det var tre brudd på taushetsbelagt informasjon om min klient. Det første er at det foreligger en anmeldelse fra Skatteetaten og Politiet. Det neste er hvem som er anmeldt, og de siste er hva er han anmeldt for og hva består etterforskningen av, sier advokat høyt og tydelig.

Larsen har også engasjert privatetterforsker Ola Thune i saken.

Ikke tap
Staten har anført at informasjonen som avisen satt på kunne komme fra mange kilder deriblant sfæren rundt Larsen selv.

Det er advokat Espen Bjerkvoll som fører saken for Regjeringsadvokaten.

- Det ingen ting som tyder på at man har lidd noen økonomiske tap her, sier Bjerkvoll til NA24.

Han skal legge frem sin side av saken på tirsdag.

- Sorry
Berge Gerdt Larsen stilte i dobbeltspent dress og blått slips i retten mandag. Han lo og hadde det moro med sin privatetterforsker og advokat. Men smilet stivnet fort da NA24 prøvde å få en kommentar i sakens anledning.

- Hvordan vil du beskrive saken?

- Sorry, svarer bergenseren.

- Kan vi få en liten kommentar i sakens anledning.

- Sorry, gjentar Larsen.

Kommentarer til denne saken