Gå til sidens hovedinnhold

DNO-sjefen letter på sløret

For første gang kommenterer Helge Eide konflikten i Nord-Irak.

OSLO TINGRETT (NA24): - Det er innlysende at konflikten i Kurdistan tar mye krefter, sier konsernsjef Helge Eide i DNO International til NA24.

Fredag forrige uke vitnet han i et gruppesøksmål mot staten ledet av investor Berge Gerdt Larsen i spissen. Søksmålet lyder på en milliard kroner knyttet til tap i aksjekurs grunnet en artikkel i Bergens Tidende. Saksøkerne mener at artikkelen er basert på brudd på taushetsplikten til statlige ansatte og at staten derfor er ansvarlige for verdifallet. Helge Eide er selv saksøker i saken.


Kastet ut
DNO International kjemper for tiden på flere fronter.

Nylig ble selskapets oljeproduksjon i Nord-Irak stanset etter at det oppsto en kraftig disputt i forbindelse med et omstridt aksjesalg. De kurdiske selvstyremyndighetene (KRG) truet med å kaste det ut av Nord-Irak og kansellere produksjonsdelingsavtalen de har med det norske oljeselskapet.

- Jeg vil ikke si så mye mer om denne saken i øyeblikket, sier Eide til NA24.

Les også: - Pressen skriver bare tull likevel

Lys i tunnelen
Fredag før helgen meldte DNO at de har inngått en intensjonsavtale med det australske olje- og gruvekonsernet Audax resoruces Ltd. i det nordafrikanske landet Tunisia.

- Vi har sagt en stund at vi ser på nye muligheter i regionen, sier Eide til NA24.

Han sier at dette er det første de har gjort som har resultert i noe konkret der nede.

DNO skal få en «farm-in-avtale» på Audax hundre prosent eide letelisens Chorbane i Tunisia. DNO vil få en eierandel på 50 prosent i lisensen, mot å bære alle kostnadene tilknyttet landboringen av den første letebrønnen på lisensen.

En gjennomføring er betinget av at det signeres en endelig avtale og forbehold om styregodkjennelse og myndighetsgodkjennelser.

Audax er forpliktet til å gjennomføre en seismikkstudie som omfatter 1.000 kilometer med 2D-data, samt bore en letebrønn.


Nytt ben

Helge Eide medgir at det er hyggelig å kunne servere markedet en slik melding sett i lys av alt oppstyret rundt deres engasjement i Nord-Irak.

- Dette er et nytt ben for DNO?

- Ja, dette er et nytt ben for DNO, og vi gleder oss over nyheten i Tunisia, og det er greit å kunne komme i gang med litt andre ting, sier han.

- Blir dette et viktig skritt for DNO fremover?

- Foreløpig er det for tidlig å si, men å komme inn i et slikt område, og avtalen blir konkludert kan dette bli bra, sier han.

- Når kan det komme kontantstrømmer fra dette prosjektet?

- Det finnes ingen estimater på dette foreløpig. Det er altfor tidlig, sier han.

Les også: Kaldt vann i DNO-blodet

Nei takk
Han er ikke særlig lysten til å snakke om noen fra deres operasjoner i Nord-Irak.

- Hva med eksportavtalen i Irak og tidsaspektet på det?

- Det har jeg ikke lyst til å si noen om, men det får komme når det kommer, sier han.

Eide trekker fram en egen analogi over at selskapet brukte opparbeidet kompetanse i Yemen til å gå inn i Tunisia

- Dette skjedde på samme måte som vi brukte opparbeidet kompetanse fra Nord-Irak til å gå inn i Yemen, sier han før han haster i lunsj med DNO-styreleder Berge Gerdt Larsen.

Kommentarer til denne saken