Gå til sidens hovedinnhold

Står ditt navn her, kan du slippe jubelen løs

Tusenvis har grunn til å glise etter overraskende nyheter.

De kurdiske selvstyremyndighetene i Irak offenttliggjorde mandag formiddag produksjonsdelingsavtalen de har med oljeselskapet DNO.

DNO som har over 15.000 norske småaskjonærer opererer i den kurdiske delen av Irak.

Så langt har irakiske selvstyremyndigheter holdt tilbake pengene til DNO i påvente av en løsning om hvordan inntektene fra oljeeksporten i landet skal håndteres. Nå ser det ut til at det går mot en løsning.

Her kan du følge DNOs utvikling på børsen.

Avtalen tilbake på skinner
Tegnene på at den fastlåste situasjonen var i ferd med å løse seg opp, kom torsdag i forrige uke. Da var irakiske sentralmyndigheter ute og varslet at de ønsket en løsning rundt landets oljeeksport, slik at denne kunne ta seg opp. Et av forutsetningene var at kurderne offentliggjorde deres kontrakter.

Tre dager etterpå går altså kurderne ut med hele kontrakten med DNO og landets andre partner, Genel. Dermed ser det ut til at DNOs forretningsavtale i Irak er tilbake på skinner, og at det er utsikter til at selskapet kan få ut sin andel av produksjonspengene fra landet.

At kurderne og sentralmyndighetene ser ut til å ønske en felles løsning, tyder også på at man ikke trenger å vente til valget i høst for å få på plass den endelige avtalen. Det har nemlig spekulasjonene vært frem til nå.

DNO skriver i en melding at de ikke kan kommentere avtalen ytterligere på det nåværende tidspunkt.

Mot enighet
De kurdiske selvstyremyndighetene (KRG) ønsker å komme frem til en minnelig avtale med sentralmyndighetene i Bagdad i forbindelse med fordeling av oljeinntekter. Siden det ble startet opp oljeeksport fra de kurdiske områdene nord i Irak sommeren 2009 har inntektene fra oljeeksporten havnet i Bagdad.

Pengene er ikke blitt fordelt videre til KRG eller til deres partnere.

Legger ut avtaler
Det har gjort at eksporten fra Nord-Irak har blitt stanset. Nå vil KRG gjerne ha i gang eksporten igjen, og mandag ble avtalene de har med utenlandske oljeselskap publisert. KRGs oljeminister Dr. Ashti Hawrami at de nå velger å offentliggjøre kontraktene de har med produsentene DNO og Genel.

Her kan du lese avtalen.

Hawrami viser i meldingen til at de nåværende oljeproduserende selskaper inkluderer DNO and Genel.

- Vi er klare til å danne en økonomisk komité sammensatt av representanter fra føderale myndigheter og den kurdiske regionens finansdepartementene, sammen med representanter fra de nevnte selskapene, for å kontrollere og bekrefte de eksakte beløp disse selskapene har investert så langt.

Videre skriver KRG at de for å påskynde denne prosessen, mener det er nødvendig å opprette en komité sammensatt av representanter fra KRG, Somo (State Oil Marketing Organisation of Iraq), DNO og Genel, for å bekrefte mengden olje som produseres og eksporteres fra disse selskapene, og å bekrefte inntektene som Somo mottar fra salg av oljen som produseres og eksporteres, for å sikre at en nøyaktig og rettferdig kompensasjon er laget for dem.

- For å vise vår seriøsitet rundt saken, vurderer vi å publisere de inngåtte avtalene med DNO og Genel, sier KRG ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Klokken 10.21 var børspausen i DNO over. Mandag klokken 16.30 handles aksjen til 6,19 kroner - opp pene 16,14 prosent.

Her kan du følge DNOs utvikling på børsen.

Kommentarer til denne saken